Enligt kommunens attitydundersökning är en majoritet av invånarna i Teckomatorp positiva till gräva upp jorden vid BT Kemi. Men långt ifrån alla. Stig Larsson och Gunnel Andersson vill att föroreningarna ska få ligga kvar. Foto: Felicia Frithiof/SVT

Grävsaneringen av BT Kemi delar Teckomatorp

Publicerad

53 000 ton förorenad jord ska grävas upp och fraktas bort från BT Kemi-området i Teckomatorp de närmaste fyra åren. Men långt ifrån alla som bor på orten tycker att det är nödvändigt.

Över ett halvt sekel har gått sedan företaget BT Kemi, som bland annat tillverkade växtbekämpningsmedel, kom till Teckomatorp. Sedan skandalen med nedgrävda gifttunnor och förorenat vatten uppdagades på 1960- och 70-talet har frågorna om hur området ska saneras och vem som ska bekosta det dribblats fram och tillbaka mellan myndigheterna och Svalövs kommun.

Anslagstavla som förklarar miljöskandalens historia utanför det avspärrade området i Teckomatorp. Foto: Felicia Frithiof/SVT

I slutet av 70-talet, när fabriken till slut sprängdes, menade experter att regnvattnet skulle spola bort föroreningarna inom tre år. Saneringen av BT Kemi:s mark påbörjades så sent som för tio år sedan.

”Försvinner med tiden”

Miljöskandalen har präglat orten och ortens rykte och kommer att så göra en tid framöver, tror Stig Larsson som bor i Trä strax utanför Teckomatorp.

– Det kommer att ta ett par generationer, men sedan försvinner det med tiden, som allt annat, säger han.

En av de gifttunnor som grävdes upp från marken vid BT kemi under 60- och 70-talet. Foto: SVT

Carita Mallvander som bor på orten håller inte med:

– Jag hoppas att stämpeln aldrig försvinner, då är det ju som om miljöskandalen aldrig hände. Men det gjorde den ju faktiskt och det var fruktansvärt, säger hon.

En attitydundersökning från Svalövs kommun har visat att en majoritet av invånarna i Teckomatorp är för en fortsatt sanering där den förorenade jorden forslas bort. Men långt i från alla.

Stig Larsson är skeptisk till beslutet att återigen börja gräva i marken under det gamla fabriksområdet.

– Det vore bättre att bara låta det vara.

Han får medhåll av en annan Teckomatorpsbo, Gunnel Andersson:

– Låt det ligga. Det kostar ju också.

Grävarbete väntar

Men Svalövs kommun anser sig ha bra på fötterna. Beslutet att gräva har föregåtts av en studie där tekniska och miljömässiga för- och nackdelar med olika åtgärder utvärderats.

Ett alternativ har varit att kapsla in den förorenade jorden i marken. Ett annat att fortsätta som man gör idag: att pumpa bort förorenat vatten och låta området vara inhägnat av staket. Även bland politikerna råder relativt stor enighet.

– En klar fördel med att gräva är att man får bort gifterna och den förorenade jorden. En nackdel är att det kostar mycket pengar, säger David Bohgard, projektledare på BT Kemi efterbehandling.

Saneringsarbetet beräknas att vara klart år 2021 och kommer då att ha kostat en halv miljard kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.