Den slitna fastigheten har tretton hushåll och en av dem som bor här är Suha Badel med familj. Hon släpper in oss och visar upp stora hål på väggarna som i vissa fall nödtorftigt tejpats igen. Suha Badel berättar att hon ringt om problemen men inget har åtgärdats.
På två ställen i lägenheten regnar det in vilket speciellt drabbat barnkammaren där vattnet för ett par månader sedan skapade en pöl på golvet.
– Vi kunde inte ha några mattor på golvet. Men när vi ringde fastighetsägaren Lars-Eric Persson, så hände inget, berättar hon.
”Tror inte detta är Sverige 2015”
Vid besöket så slamrar det lite i trappen och grannen kommer hem med sina barn. Vi får komma in och hon visar oss hur delar av köksväggen, kaklet ovanför diskbänken ramlar av och avslöjar väggens svartmögel.
– Man tror inte detta är Sverige 2015, säger kommunalrådet Torkild Strandberg upprört.
Det har gått så långt att Landskrona nu kan bli först i landet med att få igenom tvångsinlösen, det vill säga att fastighetsägaren förlorar äganderätten till sitt hus.
– Det är inte försvarbart med bara tvångsförvaltning. Det handlar om alltför stora kostnader.
Det finns behov av investeringar på cirka tio miljoner kronor för denna fastighet som sägs vara värd en och en halv miljon kronor.
Svartmögel och fönster på svaj
I ytterliggare en bostad visar oss en bekant till lägenhetsinnehavaren hur det ser ut i köket. Fönstret kan inte stängas men heller inte öppnas helt för då ramlar det ut.
– Inte stänga men inte heller öppna säger Shahoud Krembi och skrattar.
Men i duschen är det ännu värre, en hel vägg täckt av hälsofarlig svartmögel.
Shahoud Krembi lyfter lite på den flagande plastmattan som sitter på väggen och han knackar på väggen vid golvet och det låter ihåligt.
Dålig kommunikation
Torkild Strandberg säger att det varit svårt att kommunicera på det sätt man borde kunna göra med en fastighetsägare.
– Och det finns inslag i detta som är mycket märkliga.
Något av det antyds av det ekonomiska krav som fastighetsägaren Lars-Eric Persson kräver vid en eventuell tvångsinlösen. Han kräver en miljard.
– Men vi är inte med på det, säger Torkild Strandberg och ler stort.
Mögel
Mögelsporer i skadliga mängder kan bland annat finnas vid arbete med mögelskadat virke, flis, spannmål och hö. Skadliga mängder mögelsporer kan också finnas i fuktskadade byggnader. Det kan både vara problem att vistas i en sådan byggnad och att sanera och riva den.
Om man andas in för höga halter av mögelsporer kan man få besvär som påminner om influensa, med envis rethosta, hög feber och frossa. Symptomen uppkommer oftast 4–8 timmar efter exponering av höga halter sporer. Även huvudvärk, ledvärk och muskelvärk kan förekomma. Avbryts exponeringen för mögel går besvären i allmänhet över på 1–3 dagar.
Vid ofta förekommande eller långvarig inandning av sporer från mögel kan dessa ge upphov till inflammatoriska förändringar i lungan, så kallad allergisk alveolit med risk för bestående nedsättning av lungfunktionen. Det är viktigt att den som utvecklat allergisk alveolit inte i fortsättningen exponeras för mögel. Exponering för mögel kan också orsaka allergi och annan överkänslighet.
Fakta: Arbetsmiljöverket