Hade amfetamin i fågelholkar – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Sprängämnen, ett kilo amfetamin och vapen. Det är några av de saker som den 39-årige mannen hade i sina ägor. Nu döms han till fängelse i tre år och sex månader.

En person som blivit bestulen på sin mobiltelefon startade en app som visade var telefonen befann sig. Det ledde polisen till 39-åringen och i början av april i år genomfördes en husrannsakan.

På besök hos 39-åringen – i Bjuvs kommun – fanns en man med den stulna telefonen i sin hand. Han erkände stölden. Men det var ett beslag som skulle leda fram till många fler.

Dunkar med vätska

Vid ingripandet hittades en pistol, ett hagelgevär och knappt 60 gram amfetamin. I ett intilliggande garage hittades även en stulen motorcykel. Det var dock stora dunkar innehållande en okänd vätska som fick polisen att ta narkotikahundar till platsen, i tron om att vätskan användes vid amfetaminframställning.

Men innehållet i dunkarna visade sig vara mäsk, som bland annat kan användas vid framställning av öl och sprit.

Knark i fågelholkar

Hundarna letade på fler ställen. Och i fågelholkar på tomten hittade de nästan ett kilo amfetamin, en mängd som är värd flera hundratusentals kronor på gatan. Enligt 38-åringen är inte den påträffade narkotikan hans, den ska ha gömts i holkarna av en annan person.

Mannen erkänner bara innehav av de knappa 60 gram amfetamin som polisen först hittade. Till alla andra åtalspunkter nekar mannen. Men i Helsingborgs tingsrätt döms han nu till tre år och sex månaders fängelse för bland annat häleri och vapenbrott, men framförallt för grovt narkotikabrott.

Vid ett tidigare beslag hittades sprängpatroner – och narkotika samt en revolver och ammunition – hos mannen. Även dessa åtalspunkter fälls mannen för i den aktuella domen. Mannen är sedan tidigare dömd för en rad brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.