Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnen hjälps åt med att mäta noggrant så det inte blir fel. Se dem bygga insektshotellen och hör mer om projektet i klippet. Foto: Erik Ragnar Danielsson/SVT

Förskolebarnen i Ramlösa bygger insektshotell

Publicerad

Barnen på två förskolor i Helsingborg har under våren byggt insektshotell av ihopsamlat virke. Tanken är att konstruktionerna ska fyllas med det barnen tycker insekterna behöver för att flytta in, så som leksaker, mat och andra livsnödvändigheter.

Projektet inleddes med att barnen fick göra ritningar över hotellen där de fick planera hur våningsplanen skulle se ut. De fick också skriva vad som skulle behövas för att insekter skulle vilja flytta in.

På Fridas förskola i Ramlösa har barnen fått arbeta i grupper och sammanlagt kommer det bli fyra unika insektshotell.

– Vi försöker göra vårt bästa för att få till allt barnen vill få in. De har bland annat skrivit att det behövs en boll, då kommer det nog få bli en tennisboll eller så, säger förskolläraren Karoline Vadebo.

I videon ovan får du se hur barnen sågar, hamrar och skruvar ihop hotellen.

Återbrukat virke

Hotellen byggs av ihopsamlat virke från återbruk och föräldrar. När de är färdiga kommer de placeras ut på vårdboende och skolor runt om i Helsingborg.

– Miljö- och klimatarbetet handlar mycket om att knyta ihop folk. Som nu när vi har satt ihop fastighetsförvaltningen som har hand om vårdboende och skolor, och de här två förskolorna som bygger insektshotellen, säger Emma Sjöberg som är miljösamordnare på skol- och fritidsförvaltningen.

Hotellen ska också förses med en QR-kod. De som läser av den med sin telefon kommer kunna höra när barnen själva berättar om sina skapelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.