Trots blockaden: Fartyg med bananer på väg mot Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Det är heta känslor som utspelar sig i Helsingborgs hamn. Ett containerfartyg med bananer, som ska till Sankt Petersburg, väntas ankomma till Helsingborg på lördag. Men det har varit oklart vem som ska lossa lasten.

I måndags startade Hamnarbetarförbundets blockad mot fartyg med ryskanknytning. Likaså meddelade Transportarbetarförbundet i veckan att de varslar om blockad från den första maj.

– Vi gör detta ställningstagande i solidaritet med våra hamnbrödrar och systrar i Mariupol och Odessa samt den ukrainska befolkningen som blir sönderbombade, säger Rolf Lycktoft, ordförande i Hamnarbetarförbundet Helsingborg.

Trots de två fackförbundens ställningstagande väntas ett containerfartyg lastat med bananer ankomma till Helsingborgs hamn under lördagen, som sedan ska vidare till Sankt Petersburg.

Inte tillräckligt med personal

Intialt var det sagt att fartyget skulle anlända under lördagen, men då det inte finns tillräckligt med hamnpersonal anländer fartyget tidigast på måndag.

Enligt uppgift till SVT Nyheter Helsingborg hade frivilliga anmält att lossa lasten. Men efter flera turer kom beskedet att inte heller någon personal från Transportarbetarförbundet kommer att jobba.

– Inga från Transportarbetarförbundet kommer jobba på lördag eller söndag, sade Sirin Celik presstalesperson på Transportarbetarförbundet, till SVT tidigare på fredagen.

Lossas nästa vecka

Först nästa vecka, när helgens frivillighet är över, kommer Transportarbetarförbundets hamnarbetare att lossa lasten.

– De blir inget arbete förrän på måndag, när vi kommer ha tillräckligt med personal som kan lossa fartyget, säger Bart Steijaert, vd på Helsingborgs hamn.

Både Helsingborgs hamn och Hamnarbetarförbundet har efterfrågat tydliga riktlinjer från regeringen.

– Vi från hamnen har tillsammans med Sveriges hamnar bett regeringen om att komma med tydliga besked. Antingen har vi sanktioner eller blockad för vissa fartyg eller inte, säger Bart Steijaert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.