Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
120 dagar – så lång tid tar förvandlingen från hampafrö till fiberisolering. Hör mer om skörden, samt det ökade intresset för Hampa i Skåne och Sverige, i klippet ovan. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Hampa för isolering blir verklighet i Skåne: ”En gröda på frammarsch”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu skördas fiberhampa på flera håll i Skåne, för att senare bli isoleringsmaterial i hus. Samtidigt ska företaget Ekolution bygga en fabrik för att producera isoleringen.

Hampa är ett organiskt material som både andas och isolerar. Det används som byggnadsmaterial i Frankrike men har hittills varit relativt ovanligt i Sverige, även om det finns exempel på större hus som byggts med hjälp av hampa.

Tidigare har växten odlats på Gotland för klädproduktion, men snart kan hampa även bli vanligare som isolering i hus. Nu skördas fiberhampa i Båstad, Klippan och Staffanstorp för att bli råvara till isolering, något som bland annat möjliggjorts av ett ökat intresse från lantbrukarnas håll.

– Jag tror att intresset ökar hos lantbrukare eftersom man behöver hitta nya grödor som står sig, när vi har ganska intensiva klimatomställningar och klimatförändringar, säger Remi Loren, vd för företaget Ekolution AB.

Stort fabriksbygge på gång

I dagarna påbörjas också bygget av en hampafabrik i Staffanstorp, där det bland annat kommer tillverkas hampaisolering. 20 – 30 personer kommer att få jobb i fabriken när den står klar i slutet av 2024.

– Det kommer vara en av världens största och teknologiskt avancerade maskinparker för processering och förädling av hampa, säger Remi Loren.

Fiberhampan kan bli tre till fyra meter hög, och för att grödan ska kunna skördas på bästa sätt krävs en speciell skördemaskin. I veckan var det den första gången som just den här sortens ”hampahuggare” användes för att skörda fiberhampa på svensk mark.

Se i klippet hur det går till när skördemaskinen kapar hampan på fältet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.