Med sin BM 36 ska Åke Larsson ta sig från Skåne till Nordkap. Foto: Agneta Larsson

Han åker veterantraktor till Nordkap

Uppdaterad
Publicerad

Med en traktor från 50-talet och tillhörande husvagn ska Åke Larsson ta sig från Perstorp i Skåne till Nordkap i Norge. En resa i 25 kilometer i timmen utan tidsplan.

Tidigare har Åke Larsson, 69 år, åkt Sverige runt med sin veterantraktor från 50-talet. Modellen är en Bolinder-Munktell BM 36, traktorernas Rolls-Royce, enligt Åke.

– Den går bara i 20-25 kilometer i timmen. Min resa runt hela Sverige för två år sedan tog nio veckor.

Vill till Nordkap

Nu är det dags för en ny tur som blir något längre. I början av nästa vecka lämnar han hemmet i Perstorp och målet är att nå Nordkap i Norge.

– Men jag ska inte åka raka vägen dit. Först blir det en tur till Trondheim och så ska jag åka på småvägarna där längs med kusten, berättar Åke.

– Sen blir det färja till Lofoten och via Tromsö hoppas jag sen komma ända till Nordkap.

Åke Larsson vill se naturen, höra fågelsången och ljudet av sin traktor. Foto: Agneta Larsson

Ingen tidsplan

Just nu håller Åke på med de sista detaljerna inför resan. Traktorn ska tvättas och smörjas. Resan är planerad in i minsta detalj. Förutom tidsplanen.

– Tiden är inte det viktiga, jag kommer hem när jag är klar, menar han bestämt.

Och hemma får frun Agneta vänta i ovisshet tills han kommer hem igen. Men hon är van och är inte orolig.

– Han vet vad han gör och klarar sig galant, säger Agneta. Går traktorn sönder så lagar han den.

För Åke handlar det mest om att få njuta av utsikten i den öppna traktorn som inte har något tak.

– Jag vill se naturen, höra fågelsången och ljudet av traktorn. Det är verkligen en upplevelse, man ser och hör så mycket mer när man kör så sakta, förklarar Åke.

Träffar mycket folk

Sover gör han i den ombyggda husvagnen. Där finns en riktig säng och ett litet gasolkök att laga mat på.

– Men det händer väldigt ofta att jag blir bjuden på mat. Man får mycket uppmärksamhet när man kommer i det här ekipaget, säger han och skrattar. Då är det många som stannar och pratar och gärna bjuder in mig på middag.

– Att resa så här är en upplevelse som är svår att beskriva. Man måste vara med om det själv för att förstå, avslutar Åke och återgår till de sista bestyren inför resan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.