3-årige William tränar på hemmais Foto: Julius Bergkvist

Han fick en egen hockeyrink i trädgården

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens minusgrader inspirerade Helsingborg HC:s lagkapten att bygga en egen hockeyrink i miniatyr åt sonen i trädgården.

3-årige William spenderar upp emot fem timmar om dagen i sin alldeles egna hockeyrink. Men initiativet från hans pappa blev inte bara en succé hemma – nu delas filmen tusentals gånger i sociala medier.

– Det rullar på rejält är men William förstår nog inte riktigt uppmärksamheten. Fast han tycker det är häftigt när folk kommer fram till honom i Olympiarinken på träning och berättar att de sett hans rink, säger Julius Falkenbäck Bergqvist, som till vardags är lagkapten i Helsingborg HC.

Spolat i upp emot 10 timmar

Rinken är fullt utbyggd med sarg, belysing och såklart is och mål. Måtten på planen är fyra gånger sex meter.

– Det var inte så svårt, när väl sargen var på plats och presenningen slät var det bara till att sakta fylla på med vatten från trädgårdsslangen. Jag stod upp emot fem–tio timmar och spolade totalt skulle jag uppskatta, säger Julius Falkenbäck Bergqvist.

Foto: Julius Bergkvist

Han själv har alltid önskat sig en egen rink och sonen som ärvt hans hockey-intresse tillbringar all sin lediga tid på isen.

– Fast nu är det lite kris, William hade inte fattat att isen kunde smälta, nu hoppas vi att helgens väderprognos med minusgrader nattetid stämmer så ska vi spola igen, säger Julius Falkenbäck Bergqvist.

Övar intro – julbelysningen och musik skapar stämning

Bäst är det kanske kvällstid då skymningen lagt sig. Då susar 3-åriga William ut på isen till applåder från familjen med musiken igång och belysningen på.

– Han har ju hängt med mig på både matcher och träningar och älskar just att glida ut på isen och presentera sig. Det var perfekt att pynta rinken med julbelysningen som redan fanns i trädgården, säger Julius Falkenbäck Bergqvist.

Treåriga William får ibland sällskap av sin något äldre kusin på isen men ofta åker han själv.

– Det är nog få barn som har lika stort intresse för skridskoåkning och hockey som han i så låg ålder. Han är verkligen ute på isen flera timmar i sträck. Men vi har satt ut en stol på altanen som han leker är omklädningsrum, så han kan vila lite mellan varven, säger Julius Falkenbäck Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.