Han ska åka 500 mil på longboard

Publicerad

Erik Sander ska åka longboard runt hela Sverige. En sträcka på drygt 500 mil. Han gör det för äventyret – men också för MS-forskningen.

Vi möter Erik Sander strax söder om Helsingborg. Det är tredje dagen på hans långa resa. Den startade i Smygehuk, Sveriges sydligaste punkt.

– Sen fortsätter resan längs västkusten mot Göteborg, in i landet via Karlstad, Sälen och slutligen Karesuando, vid den finska gränsen, säger 31-åringen.

Sen vänder han och fortsätter söderut igen via östkusten. Den 27 augusti ska han vara tillbaka i Smygehuk.

Till sin hjälp har han en longboard och två stavar.

– Jag älskar Sverige och vill se mycket mer av landet. Det finns väldigt mycket som man sällan ser.

Insamling till forskning

Erik Sander triggas av äventyr och utmaningar. Men resan har även ett annat mål, att samla in pengar till hjärnfonden. Han drabbades av MS när han var 24 år och vill nu hjälpa andra personer i samma situation.

– Jag har inte så mycket problem eller symptom av sjudomen. Kan jag få någon med samma diagnos att glömma bort det för en sekund och leva livet precis som vanligt, då blir jag superglad. Lyckas jag inte med det så lyckas jag åtminstone samla in pengar till forskning och då vinner alla i slutändan i alla fall.

Hur mycket siktar du på att samla in till forskningen?

– Hur mycket som helst, 100 000 hade varit riktigt kul – gärna miljoner också, säger han.

”Se vägen och åka framåt”

Förberedelserna har varit många. Framför allt har det handlat om att bestämma en smidig rutt genom landet och vänja kroppen vid att släpa runt på en tung ryggsäck.

Nu har Erik Sander resplanen klar för sig.

– Det gäller att hitta schyssta tältplatser att bo på och sköta min kost. Sedan är det bara att ta på sig skygglapparna, se vägen och åka framåt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer