Under en handbollsmatch hörde Miguel Mbumba från Helsingborgs HK att någon skrek ett rasistiskt glåpord mot honom. Foto: Privat/Kristoffer Borg Mattisson

Handbollspelaren Miguel Mbumba: Utsattes för rasism under match

Publicerad

Mitt under matchen mellan Helsingborgs HK och Tomelilla IK ska handbollsspelaren Miguel Mbumba ha utsatts för rasistiskt glåpord. Nu ska klubben ha ett möte för att diskutera händelsen.

Händelsen ska ha inträffat i fredags under matchen mellan OV Helsingbors utvecklingslag Helsingborgs HK  och Tomelilla IK i division 2.

Enligt Miguel Mbumba var det någon som skrek rasistiska tillmälen åt honom när han hade bollen.

– En bit in i första halvlek hörde jag någon på läktaren skrika n-ordet. Först undrade jag om jag hört fel men så hörde jag en kvinna som sa åt honom, säger Miguel Mbumba.

”Ska inte finnas på läktaren”

Vad tänkte du då?

– Jag tänkte att det var jävligt lågt. Jag brukar strunta i sånt och gå vidare, men detta har aldrig hänt mig i idrottsammanhang och det ska inte finnas på läktaren, säger han.

Miguel Mbumba lade i helgen ut ett inlägg på sociala medier som har fått stor spridning.

– Jag ville uppmärksamma folk på att de uttrycken inte ska användas. Det är säkert fler som utsätts för det.

”Inte acceptabelt”

Tomelilla IF ser allvarligt på händelsen och ska ha ett möte inom handbollssektionen om det på tisdag.

– Det är såklart inte okej och vi står inte bakom det. Jag fick höra om det först dagen efter men så fort vi fick reda på det har vi bett om ursäkt till spelaren och klubben, säger Johnny Anderson, ordförande i handbollssektionen

Vem det var som skrek åt Miguel Mbumba är fortfarande okänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.