Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Handikappsutgång på dörren i Lunds lasarett upprör: ”Man känner sig förminskad” Foto: Privat/Simon Melin/SVT

Handikappskylt på sjukhuset i Lund upprör: ”Man känner sig förminskad”

Uppdaterad
Publicerad

På en av ytterdörrarna på sjukhuset i Lund förkunnar en skylt: ”Endast handikappsutgång”. Anki Celander, aktiv i organisationer för människor med funktionsnedsättningar, är kritisk. Efter hennes larm byttes skylten ut.

Myndigheter, kommuner, olika organisationer – alla använder sedan åratal ord som rörelsehindrad, funktionsnedsättning, funktionshinder... Och därför blir Anki Celander så arg när hon vid ett besök på sjukhuset i Lund ser skylten på dörren.

– Ingen använder ordet handikappad längre. Det är så förminskande och kränkande, säger hon och berättar att ordet kommer från det engelska begreppet för mössa i handen, säger hon.

Det har också en bakgrund iinom hästkapplöpning, där det används som ett begrepp där bättre hästar bär en extra börda i förhållande till svagare för att göra loppen mer jämlika.

Frågan ska diskuteras

Anki Celander är ordförande för Helsingborgs stads råd för funktionshinderfrågor och sitter i styrelsen för bland andra DHS, Funktionshinderrörelsen i Helsingborg.

– Nu ska frågan upp i de sammanhang där vi diskuterar med Region Skåne, säger hon.

Regionfastigheter, som ansvarar för sjukhusbyggnaden i Lund, reagerar omedelbart på kritiken. Dörrskylten byttes genast ut.

– Vi beklagar att vi inte själva uppmärksammade formuleringen, säger Linda Strömbeck, verksamhetschef på Regionfastigheter.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.