Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet ovan när Anna Wendelin från det geriatriska akkutteamet ger Sten-Otto Persson en blodtransfusion i hemmet. Foto: Linda Ekström

Här får Sten-Otto på Skäret blodtransfusion hemma i soffan

Publicerad

Sten-Otto Persson på Skäret behöver fylla på nytt blod med jämna mellanrum. Istället för att ta sig in till sjukhuset får han hembesök av ett mobilt akutteam.

De började med att teamet körde runt och gjorde covidtester under pandemin. Nu har deras uppgifter breddats och främst vårdar de äldre sköra patienter i deras egna hem.

– På sjuhuset hade han behövt ta upp en plats på akuten i sex sju timmar, säger Anna Wendelin, sjuksköterska på det geriatriska akutvårdsteamet.

Slipper ta upp en plats på sjukhuset

För Sten-Otto Persson innebär det att han slipper boka sjuktransport eller på annat sätt ta sig till sjukhuset.

– Det är en fin service, jag slipper ligga en hel dag på sjukhuset, säger han sittandes med blodtransfusionen i sin soffa.

Ofta handlar det om multisjuka patienter som har en tät kontakt med vården. Vanligt är någon kronisk sjukdom, som exempelvis KOL eller hjärtsvikt,

– Anser vi att det är för riskfyllt i hemmet så skickar vi dem till akuten, menar Anna Wendelin.

Vill se fler mobila team

Det finns flera team som arbetar på liknande sätt med olika patientgrupper runt om i Skåne. Enligt Region Skåne pågår nu inventering och analys av regionens olika mobila team.

– Det behöver utvecklas fler sådana här team, dels för att avlasta sjukhusen men också för patienter och anhörigas skull, säger Anna Wendelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.