Här försöker kommunikatören stoppa SVT:s fråga

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under intervjun avbryter Helsingborgs stads presskommunikatör. Hon försöker hindra läraren framför mikrofonen att svara på frågan.

SVT Nyheters reporter skulle prata med lärare om hur skolan hanterar barnens oro efter det förhöjda säkerhetsläget. Bakgrunden var att många föräldrar uttryckt oro i sociala medier, inte minst efter SVT Nyheter Helsingborgs rapportering om att många poliser var utkommenderade i city.

När reportern efter många samtal med stadens pressavdelning får till stånd en intervju med en lärare, är de omringade av flera högre tjänstemän och en presskommunikatör. Läraren Henrik är engagerad när han berättar om hur de pratar med barnen. När reportern frågar om hur föräldrar kan bemöta barnens oro i hemmet avbryts läraren mitt i svaret.

– Jag tycker att vi håller oss till skolans ansvar, säger kommunikatören, trots att läraren uppenbarligen vill besvara frågan.

Du kan se vad som händer när presskommunikatören avbryter intervjun i tv-klippet.

– Jag är förvånad över att någon från kommunen försöker hindra oss från att ställa en harmlös fråga. Vi är inte vana vid det, säger Göran Eklund, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Helsingborg.

– Nu var jag inte själv med på plats så jag ska vara försiktigt i min kommentar, men självfallet ska vi från stadens sida inte hindra media från att ställa sina frågor. Därför utgår jag ifrån att detta var ett olycksfall i arbetet. Ett olycksfall som vi får ta upp och diskutera bland oss kommunikatörer, säger Mattias Hennius, pressansvarig i Helsingborgs stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.