SVT Nyheter Skåne följde med under tillslag mot gängkriminella

Följ med SVT på polisens vapentillslag

Uppdaterad
Publicerad

Öppen droghandel, skjutningar, tystnadskultur och grova vapen i omlopp. I Helsingborg har polisen sett samma utveckling de senaste åren som i flera andra svenska städer. SVT Nyheter fick följa med en kväll när fokusgruppen gjorde tillslag mot gängkriminella.

Det regnar konstant denna kväll. Mathias Lööw, chef för polisens fokusgrupp i Helsingborg, sitter i bilen och kommunicerar ständigt med andra patruller via polisradion.

Bilen kör in på Planteringen, ett av Helsingborgs brottsutsatta områden. De har haft spaning på en del kriminella i området och ikväll har de fått indikationer på att saker händer kring dessa individer.

– Vi har en eventuell utkik, rapporterar Mathias Lööw när vi kör in på området.

Vi ser en ung kille som polisen misstänker är utskickad av de kriminella för att varna om polisen kommer in på området. Det är ett vanligt fenomen.

SE MER: Se hela inslaget på SVT Play

I ett av trapphusen samlas flera patruller. Poliserna går igenom sin plan och landar slutligen i att de ska knacka på dörren.

Under tiden väntar vi. Det dröjer flera minuter innan Mathias Lööw får beskedet i sina öronsnäckor.

– Snyggt. Vi kommer upp, säger han då.

Inne hos mannen hittade poliserna en fulladdad Glock. Foto: Polisen

Det blev träff. I lägenheten hittade poliserna en fulladdad Glock och en mindre mängd hasch.

Mannen, som är välkänd av polisen, grips och förs till polishuset. För Mathias Lööw och hans kollegor fortsätter kvällen med fler kontroller. Allt i syfte att störa brottsligheten.

Se hur det tillslaget gick till i klippet ovan.

LÄS MER: ”Folk vågar inte vittna på en skadegörelse”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gängkriminaliteten på Söder

Mer i ämnet