Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nedsatt hörsel, knäsmärtor och rörelsebegränsingar. På Tallgårdens äldreboende i Örkelljunga kan personalen prova att kliva in i en äldre persons kropp. Se mer i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Här kliver vårdpersonalen in i patienternas kroppar – ska ge bättre äldreomsorg

Publicerad

För att öka förståelsen för patienternas behov har Örkelljunga kommun skaffat ett speciellt utbildningsverktyg. Med hjälp av en så kallad äldredräkt, får vård- och omsorgspersonalen prova på hur det kan kännas att åldras.

Äldredräkten Gert – som står för Gerontologisk test suit – simulerar flera rörelsebegränsningar och funktionsnedsättningar som många äldre kan drabbas av.

Genom skor med ojämna sulor, glasögon som begränsar synen och knäskydd som ger en smärta, kan en ung person känna sig många år äldre.

– Vi hade en sextonåring som var här och testade. Det blev en riktig aha-upplevelse, säger Sofia Roos, biträdande enhetschef för sjuksköterskorna i Örkelljunga kommun.

”Förståelsen är jätteviktig”

Främst ska äldredräkten användas för att utbilda ny personal, men den kan även provas av andra anställda eller patienternas anhöriga.

Förhoppningen är att det ska bidra till en bättre vård och äldreomsorg.

– Förståelsen är jätteviktig för att det ska kunna bli så bra som möjligt, både för medarbetaren och patienten, säger Sofia Roos.

Del av större satsning

Dräkten, som har tagits fram av forskare i Tyskland, har köpts in med hjälp av statsbidrag till kommunen.

Gert är samtidigt en del av en större satsning, på en mer upplevelsebaserad vård. Bland annat håller man just nu på att renovera en utbildningslägenhet på Tallgårdens äldreboende.

– Det är en jättespännande satsning. Vi ser att detta är en annan pedagogisk väg än att bara läsa sig till saker, säger Cecilia Stewart, verksamhetschef för kommunens hälso- och sjukvård.

Se när SVT:s reporter provar äldredräkten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.