Se utvecklingsingenjör Andrés Hall visa hur tekniken fungerar – och varför det sparar pengar för staden. Foto: SVT/Stina Sandström

Träden skickar sms när de är törstiga – sparar pengar för Helsingborgs stad

Uppdaterad
Publicerad

I Helsingborg finns flera träd som numera skickar sms när de behöver vattnas – något som kommunen menar sparar både tid och pengar. Nu satsar staden på att fler träd ska utrustas med tekniken.

Vid tolv stycken träd i Helsingborgs stad har sensorer satts ner i marken som mäter fukten i jorden. När ett träd behöver vattnas skickas ett sms iväg till de ansvariga.

– En dosa skickar information om trädets status varje timme och när det överstiger eller understiger ett visst värde får vi ett sms om att det läge att kontrollera trädet och kanske åka ut och vattna om det behövs, säger Andréas Hall, utvecklingsingenjör Helsingborgs stad.

Sparar pengar

De som i nuläget har sensorer i marken är några träd som nyligen flyttats, en värdefull ek vid Margaretaplatsen och några svårtillgängliga träd vid Österleden.

– Vid exempelvis Österleden har vi stora kostnader vid varje bevattningstillfälle som vi kan spara in massa pengar på om vi vattnar vid rätt tillfälle. Och om vi får ett sms att träden behöver vatten kan vi exempelvis kolla väderleksrapporten först och ser vi att det ska regna kan vi strunta i att vattna, säger Andréas Hall.

Information om hur träden mår går att se digitalt och på så sätt kan Helsingborg stad veta när de behöver vattnas. Foto: Helsingborgs stad

Staden har köpt in ytterligare 200 sensorer för totalt 600 000 kronor – en kostnad som kommunen menar lönar sig i längden.

Förutom höga kostnader när träden vid Östeleden ska vattnas kostar det mycket att köpa nya träd. Skulle exempelvis eken vid Margaretaplatsen dö kostar det närmare en miljon kronor att ersätta det.

Ska sättas ut på fler ställen

Förhoppningen är också att fuktsensorerna ska kunna kopplas samman med en bevattningsanläggning så att träden ska kunna vattna sig själva.

– Precis som vi går till kranen och hämtar vatten när vi är törstiga ska träden kunna starta sin egen kran och få vatten, säger Andréas Hall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.