– Det måste vara en flasknosdelfin. Jag kan inte se att det skulle vara något annat, säger marinbiologen Kristin Johansson. Foto: Olle Nordell

Här får de närkontakt med en flasknosdelfin utanför Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

En lekfull flasknosdelfin tog sig en simtur utanför Helsingborg på fredagen.
– Att få närkontakt med en delfin, det fanns inte i min fantasi, säger Olle Nordell som lyckades ta några bilder på delfinen.

Det var under en tur på Öresund för att provfiska åt Helsingborgs stad som Olle Nordell och hans vän Peter Göransson fick sig en annorlunda syn.  På väg till Grollegrund för att sätta ut garn till provfisket bubblade det till i vattnet på styrbords sida aktereröver.

–  Vi såg något som bubblade till i vattnet akterut och spanade lite. Plötsligt dök den upp – tumlare tänkte vi. Men det var ju alldeles för stort! Den visade sig fem, tio gånger och verkade nyfiken på oss, säger Olle Nordell.

- Ryggfenan är klassisk och den har en mörk rand uppe på ryggen, säger marinbiologen Kristin Johansson. Foto: Olle Nordell

”Måste vara en flasknosdelfin”

Enligt Kristin Johansson, marinbiolog och projektledare för Mitt hav, är det utan tvekan en delfin de såg.

–  Det måste vara en flasknosdelfin. Jag kan inte se att det skulle vara något annat. Ryggfenan är klassisk och sen har den en har mörk rand uppe på ryggen. Det är svårt att avgöra hur stor den är, men den är betydligt större än en tumlare, säger Kristin Johansson.

”Inte riktigt hemma för dem”

Enligt henne är det inte helt ovanligt att se delfiner i Öresund.

– Nästan varje år ser vi någon, men det är inte riktigt hemma för dem att vara här, den är lite för långt norrut. Längre söderut ser man ofta stora flockar men här lever de oftast fem-tio djur. Man kan gissa att det här är en hane som blivit bortstött från flocken, Kristin Johansson.

”Fanns inte i min fantasi”

Tidigare i somras rapporterades det om en delfin från Landskrona hamn.

– Det behöver inte vara samma som den i Landskrona, men det är inte heller omöjligt, säger Kristin Johansson.

– Jag brukar spana efter tumlare men att få närkontakt med en delfin fanns inte i min fantasi, säger Olle Nordell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer