Pelle Sköldbäck provade att rulla nedanför den nya strandmattan i Ängelholm. Foto: Leonora Toplica/SVT

”Så långt nere på stranden har jag aldrig varit”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan invigde Ängelholms kommun de första strandmattorna mellan Klitterhus och Hamnbron. SVT Nyheter Helsingborg fick följa med när mattorna skulle testas och först ut var Pelle Sköldbäck.

– Det är fantastiskt, mattan bär mig fram mot målet som är havet, säger Pelle Sköldbäck, aktivitetssamordnare.

Diskussionen kring ett lättare sätt att röra sig på stranden har i flera år förts i Ängelholm. Efter att ett medborgarförslag från invånarna kom in till kommunen har man nu ordnat strandmattor mellan Klitterhus och Hamnbron.

– Vi tycker att det är spännande att man har lyckats göra det i år. Vi vill tillgängliggöra stranden för flera. Det här är ett test, sedan får vi se hur det blir nästa år, säger Tomas Fjellner (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Varför har ni inte infört det tidigare?

– Ingen har haft den idén tidigare, vilket är en enkel lösning då man inte behöver bygglov, säger han.

Lyfter människor

– Den lyfter alla människors lika rätt att vara på stranden och så här långt nere på stranden har jag aldrig varit, det är fantastiskt, säger Pelle Sköldbäck.

Erika Lennartsson, driftchef på park och gata i Ängelholms kommun, berättar att det tar flera timmar att hålla ordning på mattorna.

– Vi är så få som jobbar här, endast fyra personer, och man undrar hur det kommer att gå ihop med driftkostnaderna, säger hon.

Men Tomas Fjellner (M) menar att ekonomin inte är något problem.

– Det får kosta vad det kostar vill, det måste borstas varje dag. Vi har en ganska stor budget och om vi prioriterar tillgänglighet så kommer jag inte ha problem med det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.