Nils Wallin och Maria Nilsson är några av landskronaborna som blir utan post. Foto: SVT

Postnord vägrar dela ut deras post – ”Inte okej”

Uppdaterad
Publicerad

Postnord fortsätter ställa krav på landets fastighetsägare med hot om indragen postutdelning. I Landskrona har det gått så långt att 400 hushåll blir utan post redan på måndag.

I dagarna fick 400 hushåll i Pilgården i Landskrona brev om att posten kommer att sluta delas ut på måndag. I stället får de boende ta sig till postcentralen för att hämta ut räkningar, kallelser och paket.

– Det är en bit härifrån, och jag har ingen bil. Jag gillar det inte alls, säger Margareta Wallin som sitter på sin uteplats.

– Det tycker inte jag är okej. Speciellt inte om man är sjukskriven och har svårt att gå, säger Maria Nilsson, som är ute och rastar sin hund i området.

Konflikt med fastighetsägare

Bakgrunden är en upptrappad konflikt mellan Postnord och fastighetsägaren Svenska Hus. Postnord menar att dålig belysning och för små och vassa brevinkast är en arbetsrisk för deras brevbärare.

– Vi ser ju att vi har haft en ökning när det gäller sjukfrånvaro och förslitningsskador. Vi vill att man byter ut brevlådorna och fixar en bra belysning till exempel. Ett alternativ är att ge oss postboxar nere i porten till oss. Om vi inte har en godkänd postutdelning så kan vi inte heller dela ut posten, säger Tomas Lilja, Postnords områdeschef i Landskrona.

Fastighetsägaren tycker inte det är deras ansvar. Mitt i dragkampen hamnar hyresgästerna.

Fler kan bli utan post

Men fler hushåll kan stå på tur att drabbas av indragen postutdelning. Totalt har Postnord kartlagt arbetsmiljöproblem i 1.300 trappuppgångar – till 8.000 hushåll – i hela Landskrona. På andra håll i landet, som Örebro, har Postnord också flaggat för indragen postutdelning av samma anledning.

Fastighetsägaren går med på kraven

Svenska Hus, som äger fastigheterna, tycker att det är fel att de ska betala för nya brevlådor. Men igår torsdag bestämde de sig för att gå med på kraven.

– Vi anser att arbetsmiljöfrågan är deras problem, säger Daniel Massot, vd på Svenska Hus.

– Trots detta kommer vi att uppfylla Postnords krav.

– Vi kan inte finansiera i fastigheter vi inte äger, menar Tomas Lilja. Dessutom företräder vi ju samtliga postoperatörer. Då hade det ju blivit våra lådor och det är ju helt orimligt, menar han.

Och hur länge upphehållet i utdelningen kommer att pågå beror på hur förhandlingarna fortsätter.

– Vi försöker komma igång så fort som möjligt. I början på nästa år kommer åtgärderna kring brevinkasten att börja, menar Daniel Massot på Svenska Hus.

– Om de inte gör det fortsätter vi med utdelningsuppehållet tills dess att vi kommer till en lösning, kontrar Tomas Lilja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.