Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se några av tårtorna Harriet Kyolaba har tillverkat och hör berättelsen om varför hon började skapa tårtkonstverk i videon ovan. Foto: Teresia Loive/SVT

Harriet Kyolaba från Helsingborg bakar verklighetstrogna tårtor: ”Allt från snus till märkesväskor”

Uppdaterad
Publicerad

Har du ätit en tårta som ser ut som en snusdosa, bok eller polisbil? Harriet Kyolaba i Helsingborg är tårtkonstnär på sin fritid och nu har hon bakat en tårtsäng som hon ska skänka till Hemlösas hus i Helsingborg som firar tio år.

Det är andra gången hon skänker en tårta till Hemlösas hus och sist skapade hon en tårtkastrull. Nu tillverkar hon en säng med chokladbottnar, hallonkräm och fudgemousse som fyllning. Ovanpå kakan är det sockerpasta som hon färgar, formar och dekorerar för hand.

– Jag kan inte gör allt, men om jag kan skänka lite glädje om ens för en liten stund så vill jag det, säger hon.

Tar cirka fyra timmar

Harriet Kyolaba började baka för fem år sedan och i dag tar en tårta ungefär fyra timmar att skapa. När hon får förfrågan gör hon en intervju med personen, därefter vill hon ha fria tyglar att skapa tårtan efter egen fantasi.

– Jag har alltid gillat att baka, men jag var inte särskilt bra, säger hon.

I videon ovan kan du se några av tårtorna hon har gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.