Rummen för inre befäl i Helsingborgs polishus ger inte tillräckligt med dagsljus. Foto: SVT

Hårt belastade poliser ser inte dagsljus på hela dagen

Publicerad

Det är 20 befäl som berörs med hög arbetsbelastning som, ofta under stress, arbetsleder det akuta skedet i polisarbetet från polishuset i Helsingborg. Men lokalerna saknar fönster och tillräckligt dagsljusinsläpp. Nu slår huvudskyddsombudet larm.

De sitter i ett rum utan fönster, det enda ljusinsläppet kommer från några innerfönster mot en intilliggande korridor som i sin tur har takfönster några våningar upp i polishuset.

– Och de här medarbetarna leder akutverksamheten, det innebär att de inte får lämna sina platser om inte arbetet tillåter. De är fast och har berättat för mig att en vanlig fråga vid överlämning mellan skiften är ”vad det är för väder ute”, berättar huvudskyddsombudet Åsa Wulff.

Hon menar att dagsljusinsläppet är så dåligt att det kan påverka medarbetarnas hälsa.

– Forskning visar att brist på dagsljus kan orsaka trötthet, sömnrubbningar, depression och överviikt med mera. Det här gäller ju dessutom personer som jobbar i skift, både natt- och dagspass varierat och som under arbetstid måste vara mycket skärpta.

Trots uppmätta brister – inget har hänt på flera år

Redan 2017 konstaterade företagshälsan att lokalerna inte uppfyller kraven på dagsljus. Sedan blev frågan liggande med en rad chefsbyten emellan, berättar Åsa Wulff som konstaterar att senaste beskedet är att rummet ska göras ljusare med hjälp av nya textilier, färg och lampor.

– Det räcker inte. I rapporten från företagshälsan står det uttryckligen att lampor inte kan ersätta direkt dagsljus och att arbetsgivaren rekommenderas att byta lokaler, säger Åsa Wulff.

Nu har hon anmält arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket, som ska komma redan på tisdag för att bilda sig en egen uppfattning.

Sektionschef Christian Nordin vill inte gå in på några detaljer kring vilka åtgärder polisen vidtagit för att förbättra arbetsmiljön, men menar att den är god.

– Vi har arbetat med frågan under en längre tid och gjort en egen utredning där vi kommit fram till detta. Men jag har respekt för att huvudskyddsombudet tycker annorlunda och välkomnar Arbetsmiljöverket hit.

Han poängterar även att ingen har gjort någon formell anmälan om arbetsskada eller tillbud till följd av bristande dagsljus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.