I slutet av april i år flyttade 16 ensamkommande killar in i baracker i Viken utanför Höganäs. Alla är från Afghanistan och är mellan 14 och 17 år.
– De är snälla här. Jag tränar här varje dag och går i skola. Jag tycker om Viken, säger 17-åriga Atiqullah Hussinei som har bott på boendet sedan det öppnade.
Men vad Atiqullah och de andra killarna inte visste när de flyttade in var att deras hem hade delat byn innan det ens var byggt, att de enligt vissa inte var välkomna i Viken. För så fort det byggdes nya boenden i kommunen i vintras höjdes röster och mailen rasslade in hos kommunstyrelsens ordförande, moderaten Peter Kovacs, många av dem kallade han rasistiska.
Startade nätverk
Men så fanns det de som tog strid för killarna. På ett möte på Hembygdsgården i början av året bildades nätverket ”Välkommen till Viken” på stående fot av initiativtagare Kjell Cronert. 75 personer anmälde intresse och planer började smidas omedelbart.
– Det har varit hysteriskt sedan start. Vi visste ingenting om de här killarna när de kom, men nu har vi lärt oss en massa om deras liv, kultur, religion, vad de gillar, säger Kjell Cronert.
Mer än ett halvår senare har nätverket ordnat ett 20-tal aktiviteter för killarna; allt från tennisskola, drakbygge, minigolf, brännboll, klättring och fotboll. Dessutom ordnar nätverket läxläsningar två gånger i veckan i kyrkostugan.
– Jag är 75 år gammal och har i sommar spelat fotboll tillsammans med killarna så att jag höll på att knäcka mig själv. Sådana tillfälle har blivit upprepade och då har vi fått med Viken-ungdomar och Viken-föräldrar. På så sätt har vi fått en integration att börja fungera.
”Betyder verkligen jättemycket”
Mohammad Ibrahimi är 16 år och kommer ifrån Orozgan i Afghanistan. Han har testat på många olika aktiviteter och är en stammis på läxläsningen.
– Det är väldigt bra. Vilka problem vi än har så hjälper ”Välkommen till Viken” oss. Vi kan fråga om böcker, engelska, matematik eller vad som helst. Det betyder verkligen jättemycket, säger Mohammad Ibrahimi.
Men det är inte alltid det går som nätverket har planerat. Anledningen till att killarna överhuvudtaget befinner sig i Viken gör sig ständigt påmint.
– Vi hade en utflykt till Kungsbygget och var i full gång med att lämna boendet. Då kommer det sorgebesked från Afghanistan och så blir det inte som vi har tänkt oss. Det här är en ganska typisk händelse och därför måste man ha distans till det här. Man måste älska det och man måste vara ödmjuk, säger Kjell Cronert.
Glädje blandas med sorg
Den dagen då SVT hälsar på på är stämningen dämpad. Den första av killarna på boendet har precis fått besked från Migrationsverket. Han har fått avslag på sin asylansökan och ska skickas tillbaka till sitt hemland.
Det tog Atiqullah Hussinei en månad att sig till Sverige, till största delen till fots. Kvar i Afghanistan är hans mamma, bror och syster som han inte har haft kontakt med en enda gång sedan han kom hit. Ett avslag på Atiqullahs asylansökan kan innebära döden, enligt honom.
Kan det hjälpa att göra något annat för att hålla tankarna lite ifrån det?
– Ja när vi tränar så tänker jag inte på det, men när vi kommer tillbaka så tänker jag igen. Jag ser kanske en ledsen kompis och frågar hur det är. Då är han ledsen för att hans bror eller syster har dött. Det är jättesvårt, det går inte att inte tänka, säger Atiqullah Hussinei.
Stöttar varandra
Nu hoppas mest alla. Killarna hoppas, nätverket hoppas, hoppas att det inte blir fler avslag. Vardagen rullar vidare. ”Välkommen till Viken” ska snart börja planera för skid- och kälkåkning
– Det bästa vi kan göra är det vi göra nu. Det absolut bästa i denna situation är att stötta så mycket vi kan för killarnas skull, säger Kjell Cronert.