Helsingborg vann krismötet mot Östersund

En klubblegendar tackades av före avspark på Olympia.

Då knöt Helsingborgsspelarna näven – och tog hem en efterlängtad seger i krismötet med Östersund.

-Vi gjorde det för Pär Hansson i kväll, säger målskytten Max Svensson efter 2–0-segern.

Att ge kvällens enda allsvenska match mellan Helsingborg och Östersund epitetet ”krismöte” kan knappast kallas en överdrift.

På ena sidan fanns ett lag som nyligen inte bara tappat sin tränare Henrik Larsson (som avgick på grund av verbala påhopp) utan även korsbandsskadade Andreas Landgren och 33-årige målvaktslegendaren Pär Hansson som tvingats lägga av på grund av skador.

Lägg därtill en storförlust senast mot IFK Norrköping med 0–5 – och sex raka ligamatcher utan seger.

På den andra sidan: ett bortalag som har en hårt ansatt ekonomi och en före detta ordförande (Daniel Kindberg) som ska upp i rätten i nästa vecka.

Lägg därtill ett transferförbud från det Internationella fotbollsförbundet (Fifa) på grund av en otillåten försäljning av Saman Ghoddos – och sex raka ligamatcher utan seger.

”En extra boost”

När spelet väl kom i gång på Olympia var det hemmalaget som lyckades bli av med sin ångest.

1–0 ordnade Helsingborgs Max Svensson i den elfte minuten efter en fin individuell prestation. 21-åringen drev upp bollen framför offensivt straffområde innan han vackert skruvade in den intill den bortre stolpen, utom räckhåll för ÖFK-målvakten Aly Keita.

20 minuter senare, i den 32:a minuten, var det Alhaji Gero – nyförvärv från just Östersund – som satte 2–0 när han ordnade ett friläge efter slarv i bortaförsvaret.

-Det är klart att det är en speciell period som vi har haft, med skador, tränare och allt sådant. Det har varit lite rörigt men vi börjar få ordning på det igen. Speciellt gör vi det för Pär i kväll, sade Helsingborgs Max Svensson till C More efter en spelad halvlek.

Pär Hansson mottog publikens hyllningar. Foto: TT

En tårfylld Pär Hansson klev in på gräsmattan innan matchen sparkade i gång och hyllades med applåder och stående ovationer – scener som triggade de rödblåa.

-Det ger en extra boost när man spelar för en lagkamrat som fick sluta lite för tidigt.

Ersättarens första seger

Fler mål blev det inte i den andra halvleken och Helsingborg bärgade därmed en extremt efterlängtad seger som för klubben upp på tionde plats i tabellen, på samma poäng som Östersund.

Alexander Tengryd, som gick in som ersättare till Henrik Larsson, var lättad och glad efter första vinsten som tränare.

-Det är spelmässigt en bra prestation och vi får en bättre genombrottskraft än vi har haft tidigare, säger han och tillägger: