Helsingborgarna gör av med tre jordklot

Publicerad

Helsingborgarnas livsstil motsvarar i snitt nästan tre jordklot. Det visar en undersökning av det ekologiska fotavtrycket i Helsingborg.

Om alla i världen levde som helsingborgarna skulle det behövas tre jordklot. Men en hållbar livsstil motsvarar max ett jordklot

– Vi kan göra mer, men vi kan också vara stolta över helsingborgarna arbete med miljön redan idag, säger Miljöpartiets kommunalråd Marcus Friberg.

Helsingborgarna är ganska duktiga på att leva miljövänligt. Undersökningen visar att stadens ekologiska fotavtryck minskat något de senaste åren. Men det krävs ännu mer förändringar av livsstilen för att den ska kunna klassas som hållbar. Vad vi äter, hur vi reser, vilka kläder vi handlar, hur vi bor – allt spelar in.

Marcus Friberg vet hur svårt det är leva klimaträtt. När han testade sin livsstil via ett datorprogram hamnade han ungefär på snittet i Helsingborg, strax under tre jordklot.

Så vad kan du och övriga helsingborgare göra?

– Det är biffen, bostaden och bilen som gäller. Vi måste äta mer ekologisk och närodlad mat, åka mer buss, cykla eller gå, bygga klimatsmarta hus…

Kristdemokraten Anders Lundström är ordförande för miljönämnden i Helsingborg.

– Detta är en ödesfråga. Vilken jord vill vi lämna efter oss till våra barnbarn?

Vad kan kommunen göra?

– Vi kan till exempel bli bättre på att ställa tydliga klimatkrav när vi upphandlar varor, säger Anders Lundström.

Har du testat hur många jordklot du gör av med?

– Nej, men tyvärr skulle jag nog ligga lite sämre till än helsingborgarna. Både jag och de måste helt enkelt bli bättre på att leva klimatsmart, säger Anders Lundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer