Helsingborgs stads miljöstrateg Jens Gille. Foto: SVT/TT

Helsingborg gör av med mest vatten i landet

Uppdaterad
Publicerad

Ny statistik visar att Helsingborg är den kommun som förbrukar mest vatten per invånare. Största orsaken är stadens industrier och kommunens miljöstrateg menar att vatten måste bli dyrare.

83 189 liter vatten per person gjorde helsingborgarna av med under 2018. Det är drygt 27 000 liter mer än Nacka kommun som förbrukar minst. Det visar en undersökning över landets 20 största kommuner.

Helsingborgs vattenleverantör NSVA säger att siffrorna för staden stämmer men att det inte är invånarna som är boven.

– Det beror på att Helsingborg har väldigt många industrier som är dricksvattenskrävande, säger Jonas Håkansson, avdelningschef dricksvatten på NSVA.

Vill att vatten ska bli dyrare

Helsingborgs stads miljöstrateg Jens Gille vill att man ska lyfta upp frågan om vattenförbrukning på en högre nivå i kommunen. Han menar också att vatten i dagsläget är för billigt.

– För att vi ska bli mer sparsamma och förstå att det inte är outtömlig resurs behöver det på sikt bli dyrare med vatten.

Här i Helsingborg är det ju industrier som förbrukar mycket vatten, hur kan man få dem att bli mer hållbara?

– Om det är så är det väl för att det är för billigt och att inte de heller ser vatten som en begränsad resurs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer