Här ser du området som kan bli hem för den nya containerhamnen. Foto: SVT Design

Hit planerar Helsingborg en omfattande hamnflytt – för miljardbelopp

Publicerad

Helsingborgs containerhamn är i behov av upprustning. Därför föreslår staden nu att hela containerhamnen flyttas söderut – en flytt som kan komma att påverka närliggande naturreservat.

Containerhamnen kräver omfattande investeringar för att möta miljökrav och ökad kapacitetsbelastning.

Hela flytten är planerad att kosta ungefär 2,5 miljarder. En investering som kan bli 1,5 miljard billigare om hamnen får ligga kvar där den är idag, men Helsingborgs stads utvecklingsdirektör Mikael Kipowski menar att det är ett kortsiktigt tänk.

– Om vi gör en så stor investering på ungefär en miljard som det kommer kosta om hamnen ska stanna kvar där den är idag så kan vi inte expandera på samma sätt. Då kommer vi stöta på liknande problem som vi har idag om 20-25 år och det är ett kort perspektiv när man jobbar med stadsutveckling, säger han.

Kan påverka naturreservatet

På måndagen presenterade staden tre olika förslag på hamninvestering.

Det är mest troligt att det blir det södra alternativet, i vilket hamnen ska byggas strax norr om Råå vallar, precis innanför Knähakens naturreservat.

Men det är inte klart hur en eventuell flytt av hamnen kan påverka naturreservatet.

– Vi vet ju inte exakt i detalj hur och var hamnen ska byggas men när man får det klart för sig gör man kompensatoriska åtgärder så jag tycker att det nog kan gå hand i hand, säger Mikael Kipowski.

Den yta som frigörs vid en eventuell flytt är planerad att användas till bland annat bostäder och kontorslokaler. En utveckling som är planerad att inledas de närmsta tio åren och sen fortsätta förbi år 2040.

Kommunstyrelsen ger sitt förslag 13 januari, och slutgiltigt beslut om projektet ska inledas tas av kommunfullmäktige 26 januari.

I videon ser du området som är tilltänkt för en ny containerhamn i södra Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.