En person är gripen efter den omfattande skadegörelsen. Foto: Firas Razak

102 fönsterrutor krossades – nu kräver staden ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Efter den skadegörelse på Dalhemsskolan i Helsingborg där 102 fönsterrutor krossades, kommer nu Helsingborgs stad via fastighetsförvaltningen att driva en rättslig process mot de personer som orsakade brottet.

– Det är helt oacceptabelt att förstöra allmän egendom på det sättet som uppstått på Dalhemsskolan och det måste få rättsliga konsekvenser, säger Richard Lundberg (M), ordförande för fastighetsnämnden i Helsingborgs stad.

För två veckor sedan fick polisen larm från en uppringare som hade hört ljud av glaskross vid Dalhemsskolan i Helsingborg. Med hjälp av övervakningsbilder har polisen kunnat identifiera två gärningsmän. En av dem greps redan under samma natt som skadegörelsen ägde rum, och är misstänkt för grov skadegörelse. Den andre förövaren är fortfarande på fri fot.

Kommunen kräver skadestånd

Nu kräver Helsingborgs stad skadestånd för den kostnad som de krossade fönsterna innebär. Enligt Richard Lundberg finns ingen exakt nota för skadeståndet i nuläget men det rör sig om flera hundratusentals kronor.

– Detta är ett stort jobb, inte bara med själva rutorna utan med kringkostnader runtomkring som sektionering och inventering av området, säger han och tillägger:

– Det är otroligt viktigt med symbolvärdet i detta och för mig är detta en principsak. Detta är inte något som skattebetalarna ska stå för, det handlar om att den som har gjort detta ska ta konsekvenserna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.