– Vi har jobbat jättehårt länge för att vinna det här. Det känns jättekul att få möjligheten att åka till Strasbourg och träffa andra elever från olika länder i Europa, säger Sofie Voss.
I motiveringen till priset betonar Europaparlamentet att eleverna genom ett samarbete med Europa Direkt-kontoret Skåne Nordväst har fördjupat sig i sex olika frågeställningar kring mänskliga rättigheter och demokrati, lågt valdeltagande med mera.
Elevernas analyser i sitt arbete kommer att diskuteras i tvärgrupper och de förväntas sprida sina kunskaper både på och utanför skolan.
– Vi kommer under den här dagen diskutera viktiga samhällsfågor så som EU:s framtid och mänskliga rättigheter, mina förväntningar är höga och jag tycker särkskilt att frågor som rör korruption är intressanta, säger Anton Bengtsson som går i den vinnande klassen.
”Kommer som lärare bara sitta och njuta”
Eleverna från Johannes Hedberggymnasiet åker tillsammans med utvalda skolklasser från EU:s andra medlemsländer till Europaparlamentet. Där får de i utskottsgrupper diskutera fram förslag till EU-lagar och sedan rösta om lagförslagen i kammaren.
– Det känns jätteroligt att vår skola vunnit något sådant här. Jag tror att det kommer bli väldigt lärorigt och något man kommer minnas länge, säger Cecilia Lindersson.
Sverige skickar varje år runt femton skolklasser till Strasbourg för att medverka i Euroscola, ett projekt som har pågått sedan 1990.
På torsdagen går resan och på fredag sker det stora grupparbetet. Annika Nilsson är deras samhällskunskapslärare.
– Det är så himla häftigt att vi ska få vara i det riktiga EU-parlamentet, där de riktiga parlamentarikerna sitter. Och nu är det mina elever som kommer vara där och debattera. Jag kommer som lärare bara sitta och njuta, de är så duktiga.