Foto: Björn Persson

Helsingborgsfotograf diskas från tävling

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgsfotografen Björn Persson utsågs till årets fotograf av Africa Geographic, men nu diskas han efter att en konkurrent upptäckt att fotografiet på elefanten Tim redigerats vid djurets öra.

Fotografiet ingår i den pågående fotoutställningen ”The thin line” på Dunkers kulturhus som vi tidigare rapporterat om.

Nu ifråntas helsingborgsfotografen titeln ”Photographer of the year” som utses av Africa Geographic.

Anledningen är att revor i elefanten Tims öron redigerats bort. Domarna missade detta men blev uppmärksammade av en konkurrerande fotograf som tagit en bild på samma djur.

– Det känns väldigt tråkigt, han hade fått gräs på höger öra som jag valde att putsa bort genom att använda delar från andra örat, många fotografer väljer att göra såhär. Jag tycker bedömningen känns väldigt hård och faktiskt tramsig, säger Björn Persson.

I artikeln på organisationens hemsida står det att domarna uppmärksammat att fotografiet är redigerat redan när de fick in bidraget, vilket ansågs rimligt för att skapa en mystisk känsla i bilden.

Däremot menar juryn att korrigeringen vid örat, som inte upptäckts förrän nu, gör att bilden inte speglar hur djuret ser ut i verkligheten och därmed diskvalificeras.

– Jag håller inte med i deras bedömning, säger Björn Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.