Hovrätten ändrade domen mot en polis i Helsingborg från ofredande till misshandel

Helsingborgspolis döms för misshandel – hotas av avsked

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten ändrar tingsrättens dom för den polisman som ska ha sparkat på en gripen 17-åring flera gånger. Nu handlar det om misshandel och det leder troligen till att polisen förlorar jobbet.

Händelsen utspelades på juldagen 2018. En 17-åring på väg hem från Danmark hade uppträtt stökigt på färjan och upplevdes som kraftigt berusad. Han togs därför omhand av polisen i en vaktlokal vid färjeterminalen.

Då började enligt åtalet 17-åringen spotta omkring sig och tvingades därför ner på golvet. Enligt vittnen och vaktlokalens övervakningsfilm var det då som polismannen sparkade på honom och drog runt honom på golvet.

Hovrätten ändrade domen

Tingsrätten dömde först polismannen för ofredande. En sådan dom innebär inte att polismannen förlorar sitt jobb.

Men nu skärper hovrätten brottrubriceringen och dömer polismannen för misshandel. Polisens egen personalansvarsnämnd ska nu pröva om domen är skäl för en uppsägning.

Polisförbundets lokala ordförande Fredrik Brokopp beklagar situationen.

– Det handlar om en mycket kompetent och omtyckt kollega, säger han.

Påverkar förtroendet för polisen

Troligen tar personalansvarsnämnden upp ärendet i slutet av april.

– Polisförbundet kommer att vara närvarande vid mötet. Men normalt brukar domar om misshandel leda till avsked. Det handlar inte minst om att agerande påverkar förtroendet för hela poliskåren, säger Fredrik Brokopp.

Den nu dömde polismannen har större delen av tiden efter händelsen arbetat inne i polishuset med utredningar.

Men enligt lokalpolischef Sven Holgersson togs beslutet om att polisen skulle byta arbetsuppgifter långt innan händelsen i vaktlokalen.

– När det här hände hade vi redan bestämt om att polismannen skulle arbeta i polishuset med uppgifter där, säger Sven Holgersson.

”Vi är myndighetsutövare”

Han säger också att han personligen känner för den dömde polismannen.

– Det har naturligtvis varit en påfrestande tid för honom och hans kolleger. Vi har sett till att mannen får det stöd han velat ha.

Sven Holgersson säger att polisen ofta är utsatt för hot och trakasserier.

– Jag kan rent mänskligt förstå att det rinner över ibland men jag kan aldrig acceptera det. Vi är myndighetsutövare och representanter för rättssamhället.

Det är oklart om polisen och hans juridiska ombud beslutar sig för att överklaga till Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.