Helsingborgspolitiker vill ha krafttag mot supportervåld

Publicerad

Maskeringsförbud räcker inte, menar Helsingborgspolitiker från både höger och vänster. I två riksdagsmotioner kräver man nu krafttag mot supportervåldet.

Debatten tog på allvar fart i våras. Den åttonde maj hade huliganbråk åter brutit ut mitt på stan i Helsingborg, inför Skånederbyt som HIF vann med 2-1 mot MFF. Omkring en vecka senare var det dags för kommunfullmäktige att sammanträda i rådhuset. Vänsterpartiets Ingrid Mattiasson Saarinen ställde en interpellation till kommunstyrelseordförande Peter Danielsson (M) om hur man kunde göra city tryggare i samband med fotbollsmatcher.

Uppmaning fick applåder

Liberalerna lyfte förslaget att flytta högriskmatcher till vardagar, men i övrigt var talarna ganska ense om att problemet inte var vad kommunen gjorde – eller inte gjorde. Oppositionsrådet Ola Möller (S) klev till sist upp och berömde sin moderate kollega Peter Danielsson samtidigt som han uppmanade samtliga kollegor i fullmäktige att sätta press på sina riksdagspartier.

– Vi kan ha åsikter i kommunerna, men om inte våra riksdagspartier gör något kan vi inte göra mycket, säger Ola Möller om sitt debattinlägg.

Hans uppmaning fick applåder, vilket ”inte hör till vanligheterna”.

Flera motioner om krav

När allmänna motionstiden i riksdagen löpte ut i fredags stod det klart att nordvästskånska ledamöter från såväl Socialdemokraterna som Moderaterna hade skrivit motioner med krav på fler juridiska åtgärder för att komma åt supportervåldet. Ola Möller deltog aktivt i att skriva S-motionen, där några av huvudförslagen handlar om resurser för att komma åt ”organisatörerna” på firmorna och snabbare bötfällning för bengalbrännare.

Även Moderaternas motion tar fasta på att komma åt bengalbrännare, med hjälp av exempelvis bättre visitering av matchbesökare. Men ledamoten från Helsingborg, Thomas Finnborg, som står bakom motionen förnekar att den har något samband med Ola Möllers upprop från i våras.

– Nej, absolut inte. Jag har varit engagerad i frågan länge, och brukar lämna in motioner varje år.

Du har inte varit i kontakt med din kollega Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande, heller?

– Nej, det har jag inte. Det är jag och Ann-Charlotte Hammar Johnsson som står bakom motionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.