En 85-årig kvinna fick ligga skadad i 17 timmar utan hjälp efter ett fall. Nu har kommunen anmält sig själv till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Foto: TT

Hemtjänsten följde inte reglerna – 85-årig kvinna låg skadad i 17 timmar

Uppdaterad
Publicerad

En 85-årig helsingborgskvinna med hemtjänst föll och skadade sig i sitt eget hem. Och där fick hon ligga i 17 timmar utan att få hjälp. Enligt kommunens egen lex Sarah-anmälan kunde hon ha avlidit.

Olyckan inträffade, som HD var först med att berätta, på eftermiddagen för en vecka sedan. Kvinnan hade diskat och lagt ifrån sig larmet för att det inte skulle skadas av vattnet.

När hon sedan skulle sätta sig i en soffa ramlade hon. 85-åringen, som lider av Parkinsons sjukdom, blev liggande på golvet utan att kunna nå larmet.

Hemtjänsten kom inte in

Hon skadades inte allvarligt men fick väldigt ont. Fyra timmar senare kom hemtjänsten – men när 85-åringen varken svarade på uppringningen från porttelefon eller mobil gick de därifrån.

Trots reglerna som säger att hemtjänsten i sådana fall ska gå in med larmnyckel.

Det var först när hemtjänsten kom nästa morgon, 17 timmar senare, som kvinnan hittades, frusen, medtagen och med svåra smärtor. Hemtjänstpersonalen larmade omedelbart ambulans.

Kvinnan kunde ha avlidit

Kommunen betraktar händelsen som allvarlig och har anmält sig själv enligt lex Sarah. I anmälan står att 85-åringen hade kunnat avlida eller fått värre skador.

Nu ska vård-och omsorgsförvaltningen utreda vad som hände den här kvällen. Det finns ett par möjliga alternativ som utredningen kan komma fram till.

– Antingen är det ett systemfel eller också ett individuellt felaktigt agerande. Men i vilket fall som helst är våra kunder en utsatt grupp som har rätt till hjälp, säger Erik Semb, verksamhetschef för hemvården.

Och fortsätter:

– Om utredningen landar i att den anställda begått fel så blir det ett arbetsrättsligt personalärende.

Utredningen beräknas ta ett par veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.