Att det nu startas två serier för flickor i Skåne är något som Maria Rooth tycker är på tiden – hör henne berätta mer i klippet ovan. Foto: Stina Sandström/SVT

Skåne startar hockeyserie för flicklag – för första gången

Publicerad

Tjejhockeyn blir allt större i Skåne och i höst startar två serier för flicklag – något som inte tidigare funnits i länet.

– Det är ett jättebra steg i rätt riktning för att få fler att stanna kvar i idrotten, säger Marie Rooth, hockeyprofil.

Skånes Ishockeyförbund tog nyligen beslut att starta två nya serier för flicklag i Skåne, ett för tjejer upp till nio år och ett för tjejer mellan 10 och 13 år. Trots det ökade intresset är det fortfarande för få tjejer för att få till tillräckligt stora lag och matcherna kommer därför spelas tre mot tre.

– Vi vill göra något för att behålla tjejerna. Även om de spelar i sina pojklagsserier är det kanske inte de som syns mest och vi vill skapa det här för att även tjejer ska ha chansen att visa upp sig, säger Liselott Östman, flickansvarig Skånes ishockeyförbund.

Att Skåne nu satsar på tjejerna tycker hockeyprofilen Maria Rooth är på tiden. Hon började själv spela hockey i Rögles pojklag och spelade med pojkar innan hennes elitkarriär inom damhockeyn.

– Det behövs tävling i alla idrotter. Man får en del på träningen men man behöver tävla mot andra och känna den glädjen, säger hon.

Hör hockeyprofilen Maria Rooth berätta mer vad hon tycker om tjejsatsningen i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.