På Örenäs slott kan den som vill se den 1,6 gånger 1, 2 meter stora lekstugan med en höjd på 1,8 meter till nock – helt byggd i pepparkaka. Allt går att äta förutom den bärande trästommen.
– Jag hittade en ritning på en trästommemodul på Youtube, det är grunden till hela bygget, berättar Lina Olsén.
Ungefär 120 timmar uppskattar hon att det tar att färdigställa huset. Degen på totalt 90 kilo bakade hon i omgångar.
– Allt i en sats gick inte, det hade vi inte kärl till helt enkelt utan vi delade upp det på ungefär fem omgångar.
Väggarna är murade av plattor i tegelstensstorlek men centimetertunna. Dekorationerna består av non-stop kopior. Men de är gjorda av mjuka runda pepparkakor som Lina doppat i färgad smält choklad. Själva taket är utformat som takpannor – även dom fullt ätbara i pepparkaksdeg.
Vilken är den största utmaningen skulle du säga?
– Jag är ju perfektionist och vill ju att huset ska bli elegant. Det var till exempel svårt att få spritsningen att se lika dekorativ ut när man skalar upp den. Jobbar man i så förstorad form syns ju även misstanken tydligare.
Allt är murat och fogat med kristyr som är gjord av äggvita och florsocker. Det är precis samma recept som när man gör vanliga pepparkakshus men vispa den något längre för att få fastare konsistens så den håller ihop huset bättre.
Hur hållbart är huset?
– Så som det står nu i en torr miljö är det stabilt men skulle vi börja flytta omkring på det finns risk att det faller ihop.
Hur kom du på den här idén?
– Jag ville göra ett pepparkakshus som var lite udda, som man kunde gå in och fika i. Det landade i att det blev en lekstuga.
Lekstugan ingår i ett välgörenhetsprojekt tillsammans med en betydligt mindre pepparkakskopia av Örenäs slott. Budgivning på pepparkakshusen pågår och pengarna skänks sedan till välgörande ändamål med inriktning på barns välbefinnande.
Det viktigaste tipset för den som vill ge sig på att göra något likanande är:
– Att inte knåda degen för länge vid utkavlingen. Då kan det lätt bli luftbubblor när man slår luft i den. Sedan ska man limma med kristyr, inte med socker.
Detta behöver du till en lekstuga av pepparkakor
32 kg mjöl
6 kg rumstempererat smör
80 liter grädde
10 kg socker
10 kg sirap
200 gram ingefära
200 gram nejlika
400 gram kanel
Blanda ingredienserna till en smidig deg.
Kavla degen utan att knåda för mycket, då bildas luftbubblor i degen och plattorna blir mindre hållbara.
Lägg på dina ritningar, skär ut byggsatserna.
Grädda i 190 grader i tolv minuter.