Josefine Thorén kände sig själv förvirrad efter gymnasiet, nu startar hon en kurs som ska hjälpa andra. Foto: Oskar Elfving Söderström

Hon startar utbildning om hur man tacklar vuxenlivet

Uppdaterad
Publicerad

Vad är egentligen ett OCR-nummer och behöver man pensionsspara? Josefine Thorén startar en utbildning som ska lära gymnasieungdomar allt det där som de inte lär sig i skolan.

– Livskunskap är allt det där som man inte får lära sig i skolan. När man kommer ut från gymnasiet kan man känna sig stark och redo men sen inser man att man inte har någon aning om hur saker fungerar rent praktiskt, säger Josefine Thorén som är utbildad människorättsvetare och projektledare.

Experter ger tips och trix

Till våren startar kursen i livskunskap upp. Det kommer vara helt gratis för deltagarna tack vare att Josefine Thorén fått projektpengar för idén och de som vill delta får söka för att få plats.

Men det är inte hon själv som kommer hålla i kursen.

– Det kommer vara experter från banker, Försäkringskassan eller Skatteverket till exempel som kommer och ger sina tips och trix.

”Det är så mycket jag inte har någon aning om”

Det kanske låter långt borta för den som mest ser fram emot sin student och tänker på friheten som vuxenlivet innebär. Men Josefine Thorén kände sig själv förvirrad när hon gått ut gymnasiet.

– Just nu är jag mitt uppe i ett lägenhetsköp och det är så mycket som jag inte har någon aning om. Försäkringar, lånelöfte, räntor, amorteringar, vad är allt? Och jag vet att jag inte är ensam om att känna så, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.