Horngäddan är en smal fisk med grönt skelett. Foto: Stina sandström / SVT

Horngäddan har hittat till Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Ett säkert tecken på att våren är här är när horngäddan kommer till Öresund. I år är inget undantag och fiskelyckan är stor i Västhamnen.

Längs kajerna vid Västhamnen i Helsingborg står ett tjugotal fiskare som hoppas på att få napp. Det är jakten på horngäddan som varje år i början av maj lockar fiskarna till kajerna. En av dem är Hikmet Taher som har fiskat i Helsingborg i ungefär 20 år.

– Jag fick några horngäddor faktiskt. Det är kul att fånga dem för de kämpar jättemycket. Det är träning kan man säga, säger han.

Horngäddan är en smal fisk med grönt skelett som ofta simmar vid vattenytan och nu har den kommit till Öresund. Den brukar stanna i några veckor och störst chans att fånga den har man en solig dag eller från en brygga som tar fiskaren ut på några meters djup. 

Trots att vädret under tisdagseftermiddagen blev blåsigare och molnen tätnade var det många som stod längs kajerna.

– Det är roligt att träffa folk och få frisk luft. Det är gott att äta fisk också, det måste man äta minst tre gånger i veckan, säger Hikmet Taher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.