Det förfallna gamla tegelhuset på Gröningens södra ände användes som en djurkarantän då området var ett hamn- och järnvägsområde under förra seklet.
För några år sedan fanns skisser på att bygga ett hotellkomplex på platsen, men planerna skrotades efter medborgerliga protester.
Sedan dess har det varit tyst.
Men nu har karantäntomten återigen seglat upp till diskussion.
Invånarna ska få rösta
Under hösten ska medborgarna bjudas in till dialog kring hur tomten ska användas i framtiden. Förslagen ska sedan presenteras under stadsmässan H22 nästa år. Det beslutade kommunstyrelsen tidigare i veckan.
– Man kan tänka sig att ett spår är att riva huset, ett annat spår kan vara att bevara delar och bygga till vissa delar. Sedan får helsingborgarna rösta på de olika alternativen, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande.
”Grävskoporna har redan gått fram hårt”
Men rivning är ett dåligt alternativ, anser Liberalernas Maria Winberg Nordström (L).
– Vi vill gärna ha en invånardialog, men vi vill vara tydliga med att vi inte tycker att huset ska rivas. Grävskoporna har redan gått fram hårt i Helsingborg. Huset har ett kulturhistoriskt värde och har en koppling till platsen.
– Dessutom finns med i bevarandeprogrammet som kommunfullmäktige beslutade om 2002, det måste betyda någonting, säger hon.
Peter Danielsson förnekar inte att han inte ser något stort värde i huset.
– Nej, det gör jag inte personligen. Och huset är inte heller K-märkt. Men låt oss hör vad helsingborgarna först tycker, säger han.
Socialdemokraterna välkomnar en medborgardialog – och ser gärna att huset får stå kvar.
– Kanske bör man göra om platsen till ett restaurangtorg, en skuggig plats som alla kan ta del av, säger Jan Björklund (S), oppositionsråd.
Så funkar bevarandeprogrammet
Ett bevarandeprogram är en hjälp för kommunen vid beslut om bygglov och detaljplaner i ett särskilt område. Det kan omfatta en stadsdel, en tätort eller en by.
Byggnaderna klassificeras i tre grupper: särskilt värdefull bebyggelse som omfattas av förvanskningsförbud enligt PBL 8:13§, bebyggelse av kompletterande värde samt övrig bebyggelse.
Karantänen bedöms genom sin ålder och anknytning till områdets historia ha ett kulturhistoriskt värde. I bevarandeprogrammet från 2002 är den utpekad som av kompletterande värde.
Att byggnaden finns med i programmet innebär att alla underlag om nya bygglov på platsen först måste skickas på remiss till Helsingborgs stadsantikvarie, som gör en bedömning av hur de föreslagna åtgärderna skulle påverka byggnadens kulturhistoriska värden.
Källa: Helsingborgs stad