Foto: Mikael Nilsson

Hotfull man i lägenhet – greps av polis efter skottlossning

Uppdaterad
Publicerad

En hotfull man stängde in sig i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Ättekulla i Helsingborg. Polisen har spärrat av runt huset och uppmanade folk att hålla sig därifrån. När mannen skulle överlämna sig uppstod en ny hotfull situation och polisen sköt honom i benet

Det var vid halvtolv-tiden som det kom ett larm till polisen om ett bråk på en adress vid Ättekulla centrum.

– När patrullen kommer till platsen så möts de av en man i trapphuset och en hotfull situation uppstår, säger Patric Fors, som är presstalesperson hos polisen.

Redan då avfyrade polisen att skott i trapphuset, utan att någon träffades. Mannen försvann in i en lägenhet och stängde in sig där.

– Vi vet inte om det är hans lägenhet, säger Patric Fors.

– Han var ensam i lägenheten och vi försökte få kontakt med honom

Ambulans på plats

Polisen hade ett flertal patruller och också ambulans på plats. Om mannen var beväpnad eller inte vill Patric Fors inte uttala sig om.

– Det är en sådan uppgift som ingår i förundersökningssekretessen.

Stora avspärrningar

Enligt vittnet Peter som var på plats så var avspärrningarna mycket stora.

– Jag skulle tippa på mellan 500 och 800 meter, säger han.

– Det är jättemycket poliser här och insatsstyrkan har också kommit hit. Polisen vill inte säga så mycket, men vi har fått höra att vi ska hålla våra barn inomhus.

Oklart motiv

Vid halv två-tiden bekräftade polisen att mannen är gripen och förd till sjukhus. I samband med att mannen skulle överlämna sig så blev det hotfullt igen och en av poliserna avfyrade sitt tjänstevapen. Mannen träffades i benet. Det är oklart hur pass allvarligt skadad han är, men han är förd i ambulans till sjukhus.

Vad som är motivet bakom händelsen är än så länge oklart.

– Det är en sådan sak som kommer att klarna längre fram, säger Patric Fors.

Lägenheten ska undersökas

Avspärrningarna har minskats, men inte hävts. Det sker inte förrän polisen är klar med sin tekniska undersökning. Bland annat ska lägenheten som mannen barrikaderade sig i undersökas.

Eftersom en polis har använt sitt tjänstevapen så är ärendet anmält till Särskilda åklagarkammaren och därför lämnar polisen inte ut mer information om de avlossade skotten.

Mannen misstänks för försök till mord och grovt hot mot tjänsteman. Fler brottsrubriceringar kan tillkomma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.