Foto: SVT

Pappan dömdes för tvångsgifte – hovrätten fastställer straffet

Uppdaterad
Publicerad

I ett unikt fall dömdes en pappa i Landskrona till fyra års fängelse för att bland annat ha tvingat sin dotter att gifta sig. Hovrätten fastställde i dag domen – som kommer att överklagas till Högsta domstolen.

Pappan ställde sin dotter inför valet att gifta sig i Afghanistan eller dö. Det menar åklagaren Ulrika Ekvall, som hade yrkat på att straffet skulle skärpas från fyra till fem års fängelse.

– Straffvärdet för äktenskapstvång är högre och det bör beaktas att det är hedersrelaterat. Jag tycker inte att tingrätten tillräckligt har gjort det, sa åklagaren när rättegången inleddes i hovrätten i september.

Advokat Fatima Brobeck Khan, som är målsägarbiträde åt dottern och hennes pojkvän, anser inte heller att fängelsestraffet som fastställts av hovrätten motsvarar brottets allvar.

– Det är viktigt att personer att personer som döms för den här typen av brott får ett kännbart straff. Både för mina klienter, men även för andra. Att de kan känna att samhället står på deras sida, att det finns hjälp att få och att de kan få upprättelse, säger hon.

Pappan nekar till brott – överklagar

Pappan, som i tingsrätten dömdes för äktenskapstvång och misshandel av dotterns pojkvän, har hela tiden nekat till brott. Hans försvarsadvokat Johan Sjöström hade yrkat på att mannen skulle frias helt. Han anser inte heller att bevisen räcker.

– Min klient är naturligtvis besviken, han hade hoppats på att hovrätten skulle göra en annan bedömning, säger Johan Sjöström.

Försvarsadvokaten kommer att överklaga hovrättens dom till Högsta domstolen.

– Där borde finnas goda möjligheter att få prövningstillstånd. Frågan om äktenskapstvång har ju inte prövats tidigare, säger han.

Domen den första i sitt slag

När domen föll i Lunds tingsrätt i juli var den unik i sitt slag. Och rätten bedömde straffvärdet som högre eftersom brottsligheten var hedersrelaterad.

Samma bedömning gör hovrätten, som i ett pressmeddelande tydliggör att det också gäller misshandeln av dotterns pojkvän.

Dotterns och pojkvännens målsägarbiträde, Fatima Brobeck Khan, tycker att det är bra att rätten varit tydlig om hedersmotivet. Hon hoppas att fler nu kommer våga anmäla, och att fler åklagare kommer våga väcka åtal.

”Hotbilden mot dem kvarstår”

Men för hennes klienter är historien långt ifrån över – oavsett om Högsta domstolen prövar fallet eller ej.

– Hotbilden mot dem kvarstår och deras rädsla för att bli hittade och dödade är lika stark idag som tidigare, säger Fatima Brobeck Khan.

Både dottern och pojkvännen lever i dag på hemlig ort och med skyddade identiteter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.