Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är jätteroligt att folk vill göra någonting, säger Hugo Westberg, som genom sitt cyklande har samlat in tiotusentals kronor till cancerforskning. Hör mer om hans initiativ i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Hugo, 8, cyklade från Alingsås till Höganäs – för sin cancersjuka mamma

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan påbörjade Hugo Westberg sin 30 mil långa cykelresa, med målet att samla in pengar till cancerforskning. I torsdags kom åttaåringen fram till Höganäs.

– Jag trodde inte att vi skulle ta oss hit, men vi gjorde det, säger Hugo efter att ha korsat mållinjen.

Att starta en insamling för sin mamma var Hugos egna förslag, men idén att cykla kom han på tillsammans med sin pappa Kålle Westberg.

– Vi har gjort lite tokiga saker innan jag blev sjuk, så jag blev inte förvånad när de sa det. Men jag kände också att “det här kommer aldrig gå, man kan inte cykla så långt när man är så liten och otränad”. Men uppenbarligen kunde man det, säger Hugos mamma Anna Westberg.

En veckas cyklande

Att cykla en så pass lång sträcka var inget de hade kommit i närheten av tidigare. Sammanlagt tog resan nästan en vecka och på nätterna sov de i tält på olika campingar.

Hugo Westberg säger att han har haft väldigt roligt under resan även om vädret inte alltid har varit på deras sida.

– Det tråkigaste har varit de regniga dagarna, men vi cyklade på.

”Berörd av det varma mottagandet”

Medan Hugo och Kålle har cyklat, har Anna och Hugos bror Noah uppdaterat familjens sociala medier, där det har gått att följa äventyret dag för dag. Så småningom blev engagemanget mycket större än de hade föreväntat sig. Hugos mål var att samla in tusen kronor för varje cyklad mil – under fredagen var insamlingen uppe i över det dubbla.

När Hugo och Kålle kom fram till Höganäs stod en stor samling människor och hejade på dem.

– Jag blev väldigt berörd av det varma mottagandet och känner en väldigt stor stolthet över vår familj och hela det här äventyret, säger Kålle Westberg.

Se Hugo korsa mållinjen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.