Foto: SVT/Markus Hjortsman

Hundratals MC-förare manifesterar mot kvinnovåld

Publicerad

Idag gick startskottet för ”Orange day MC-kortege” i Sverige där hundratals MC-förare manifesterar mot mäns våld mot kvinnor. Bakom arrangemanget står några privatpersoner men flera hundra MC-förare kommer delta i körningen. Helsingborg var en av startplatserna.

Ett hundratal MC-förare samlades under fredagmorgonen på Väla centrums parkeringsplats och fler väntades ansluta längs vägen. En liknande kortege kör även från Borlänge.  De två MC-grupperna kommer att sammanstråla för att sedan gemensamt köra in i slutdestinationen Norrköping. Roddy Benjaminson, mer känd som ”Hero” i TV-programmet Gladiatorerna, leder körningen från Helsingborg. 

Roddy Benjamin har kört motorcykel sen han var 16 år. Foto: SVT/Markus Hjortsman

– Det finns ju en machostämpel på MC-världen och det kan vara lite gubbdagis men samtidigt finns det värderingar inom MC-klubbar. Man slår inte kvinnor, säger han. 

Konceptet ”Orange Day” grundades av FN 2008 och infaller den 25:e varje månad. Det ska vara en dag då organisationer, företag eller privatpersoner kan uppmärksamma och ta ställning mot mäns våld mot kvinnor. Det är första gången just varianten ”Orange Day MC-kortege” genomförs men enligt Eva Larsson, en av medarrangörerna, är andra länder intresserade av att ta efter konceptet 2019.

Eva Larsson har varit med och styra ihop arrangemanget. Foto: SVT/Markus Hjortsman

– Det här är otroligt viktigt för det är så många kvinnor som blir illa behandlade, ofta bakom stängda dörrar, säger Eva Larsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.