Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Just nu är skånska Ebba Johansson på väg till Bad Gastein för att debutera i långloppscupen Ski Classics. Foto: Gunilla Wikström/SVT

I helgen blir skidåkaren Ebba från Glumslöv historisk

Uppdaterad
Publicerad

När Ski Classics går av stapeln på lördag, i österrikiska Bad Gastein, blir 18-åriga Ebba Johansson historisk. Hon är inte bara en av de två yngsta damerna att starta loppet, utan även den första skåningen med ordinarie plats i ett tävlande lag i Ski Classics.

Under lördagen gör skånska Ebba Johansson sin debut i Ski Classics i Österrike. Som del av Danish Skimarathon Team tar hon sig an det 15 kilometer långa loppet.

Hon blir därmed den första skåningen med en ordinarie plats i ett team som tävlar i långloppscupen.

Tillsammans med en tjeckisk konkurrent tillhör hon dessutom de yngsta i helgens tävling. Bland samtliga registrerade på damsidan finns det bara två 18-åringar.

– Det känns spännande! Jag har mycket att lära mig. Att få starta bakom proffs som Ida Dahl och Emilie Fleten är väldigt coolt, berättar Ebba Johansson.

Från Skåne till Dalarna: ”Bättre förutsättningar”

För ett par år sedan flyttade hon till nordligare breddgrader för att kunna satsa på skidåkningen fullt ut. Nu går hon i skidgymnasium i Mora.

– Här får man prova på att åka skidor mot de bästa. Och snömässigt är det lite bättre förutsättningar än hemma.

Den tidigare guldmedaljören i ungdomsvasan säger att långlopp är spännande för att det är taktiskt utmanande. Och mycket hinner vända under ett lopp.

Näst på tur står Sverigecupens skidskyttetävling i Mora, där Ebba Johansson ska tävla för moderklubben IF Ski Team Skåne. Senare under säsongen väntar även tjejvasan.

Följ med ut i spåret i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.