Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är inte jättekul när man måste sitta där själv och vänta, berättar Amanda Berglund, 13 år, som kommer minst en timme för tidigt till skolan med de nya tidtabellerna. Hör hur hon och andra påverkas av de indragna bussarna till och från Allerum. Foto: SVT

Efter indragna bussar i Allerum: Amanda får vänta en timme i skolan

Publicerad

Nya tidtabeller väntas för busstrafiken från Allerum och in till stan. Skånetrafiken halverar avgångarna till elva per dag och kritiken från boende är stor.

Amanda Berglund, 13 år, bor i Allerum och tar bussen till skolan i Mariastaden när hon inte kan cykla.

Med den nuvarande tidtabellen kan hon ta en buss 07:18 eller 07:48, men med den nya tidtabellen får hon ta bussen som går redan klockan 07:03. Nästa buss som går är vid 08:20.

– Jag tycker de nya tidtabellerna är väldigt dåliga, för jag måste vänta i en timme och tio minuter på att skolan ska starta. Det är inte jättekul när man måste sitta där själv och vänta. Om jag tar en buss senare kommer jag försent, säger Amanda Berglund.

Ingen helgtrafik till Allerum

Den sista bussen från Helsingborg till Allerum går vid 18-tiden och på morgnarna går den bara en gång i timmen. De nya tidtabellerna innebär också att inga bussar kommer gå på varken lördagar eller söndagar.

Skånetrafiken menar att resandet i Allerum är för lågt för att ha det utbud som finns idag. Ortens storlek är heller inte så pass stor att den ska ha helgtrafik.

– Allerum har haft ett högre antal avgångar än vad som rekommenderas för den typ storlek på orten. Men vi undersöker just nu att få avgångarna bättre anpassat till skolan och om fler turer under dagen, säger Fredrik Schell, enhetschef för planering på Skånetrafiken.

”Färre kommer välja kollektivtrafik”

Michael Johansson bor i Hjälmshult och är ordförande för Allerum-Hjälmshults byaförening samt forskare på Lunds universitet inom hållbar mobilitet. Han tror att färre kommer att välja kollektivtrafik med de nya tidtabellerna.

– Jag vet att det finns utmaningar med att planera kollektivtrafik på landsbygden samtidigt som det handlar om att skapa rättvisa förutsättningar för boende på landet. Det är 2022 nu och jag hade förväntat mig mer av Skånetrafiken, säger Michael Johansson.

Hör mer vad boende tycker om de nya tidtabellerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.