Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kusken Johan Herner ser framemot fyra dagars tävlande i Åstorp. Foto: Simon Melin/SVT

Internationella tävlingar i körning med häst tillbaka efter 13 år

Uppdaterad
Publicerad

Det är 13 år sedan en trestjärnig tävling i sportkörning med häst arrangerades i Sverige. Därför är det inte förvånande att stämningen i Åstorp är minst sagt entusiastisk.

– Det här är en väldigt stor sport nere i Europa men i Sverige är den liten, säger tävlingskommentatorn Håkan Lund.

I sportkörning tävlar ekipagen i tre olika grenar: dressyr, maraton, som är en slags hinderbana och konkörning. Kusken manövrerar antingen en, två eller fyra hästar och i Sverige finns det drygt 300 licensierade kuskar.

– 2019 hade vi en tävling nere på Ribban men då var den bara tvåstjärnig. 2009 arrangerade vi en trestjärnig tävling i Ljungbyhed och det är den senaste gången i Sverige, säger Ulla Herner tävlingsledare.

En trestjärnig tävling är en kvaltävling till mästerskap, alltså det svåraste man kan tävla i innan mästerskapen.

– Vi har internationella domare och kuskar som är här och tävlar, säger Håkan Lund.

I klippet ovan får du se mer om sporten och tävlingarna i Åstorp.

Knackiga förberedelser

Tävlingen har förberetts en längre tid men i sista minuten skedde ändå det otänkbara.

– Strömmen på anläggningen försvann i natt så vi fick fixa så att vi kunde säkra upp för att klara tävlingarna över helgen, säger Ulla Herner.

Hennes son Johan Herner, som också är hemmahoppet, körde dressyr i dagens debuttävling och har en fortsatt god känsla framöver.

– Det känns bra, det känns som allting är väl förberett, säger han.

Ökat intresse

Trots att sporten är liten i jämförelse med intresset nere på kontinenten så tycker Håkan Lund, som bevakat sporten sedan i början av 90-talet, att intresset ökat även här.

– Precis nu de sista två-tre åren har det kommit ett gäng ungdomar som är helt makalöst duktiga och som är på väg upp i eliten, säger han.

Tävlingarna i Åstorp startar under torsdagen och avslutas på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.