Läkare kritiseras efter att ha missat att patienten hade cancer. Foto: TT

Patient dog efter missad cancerdiagnos

Uppdaterad
Publicerad

Istället för att utesluta allvarlig sjukdom så inleddes kortisonbehandling. Något som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) nu kritiserar. Patienten dog senare med cancer i ena njuren, lungorna och hjärnan.

Smärta i buken, andfåddhet  och illamående. Det fick nordvästskåningen att söka sig till sin vårdcentral i april 2016. Läkaren bedömde dock symptomen som oklara. Prover visade på ett lågt blodvärde och förhöjt inflammationsvärde. 

Misstänkte reumatism

Någon vecka senare ska patienten ha uppgett att denne hade smärtor i axlarna.

Det fick läkaren att misstänka muskelreumatism varpå en kortisonbehandling inleddes. När patienten uppgett att smärtorna i axlarna lättat efter behandlingen, så satte läkaren in en ökad dos. Patienten hade fortfarande ett lågt blodvärde. 

Senare lättade även andfåddheten och buksmärtorna. Däremot var inflammationsvärdet förhöjt ytterligare, blodvärdet kontrollerades inte.   

När patienten fick tillbaka buksmärtorna och andfåddheten i juni förlängdes kortisonbehandlingen.

Cancer hittades

När besvären inte lättat i mitten av juli och patienten dessutom tappat i vikt bedömde läkaren att det fanns ökad risk för cancer och beställde en röntgen. Den genomfördes i början av augusti och visade att patienten hade en tumör i ena njuren. Senare visade det sig att cancern spridit sig till lungor och hjärnan. I december avled patienten.

Enligt IVO:s beslut borde läkaren ha uteslutit allvarlig sjukdom innan kortisonbehandlingen inleddes. Dessutom borde diagnosen muskelreumatism ha omprövats eftersom patienten inte svarade på behandlingen på ett förväntat sätt.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.