Rättegången mot den jägare som skottskadade en joggare utanför Klippan i Skåne har inletts. Bilder som polisen säkrat i den misstänktes mobil tagna genom värmesikte visar att han siktat mot människor tidigare. Foto: Polisen

Jägaren har siktat mot människor förut

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleddes rättegången mot den jägare som sköt joggaren Olle Rosdahl, 76 utanför Helsingborg. En del av den bevisning som åklagaren presenterade för att få honom dömd är bilder från mannens mobiltelefon som visar att han tidigare siktat mot människor.

En bild visar hur jägaren siktar mot joggarens hus när det fanns en människa i trädgården. På en annan bild har han riktat siktet mot en människas huvud. Båda bilderna har tagits med hans kikarsikte och sparats i telefonen tillsammans med jaktbilder.

– Den tilltalade förefaller att ha som vana att sikta mot människor, sade advokat Johan Landén, som är joggarens målsägandebiträde, när rättegången startade i Helsingborgs tingsrätt.

Saknar förklaring

Jägaren själv berättade att han inte kunde förklara vem personen som syns på bilderna är, och sa att de lika gärna kunde vara en bild av honom själv.

– Det är mest på lek vi gör så, men också för att ställa in skärpan och finkalibrera, sa den åtalade jägaren under rättegången.

Han förtydligar också att kikarsiktet kan användas utan geväret för att ta bilder. Det behöver alltså inte innebära att ett vapen har siktats mot någon bara för det finns en sån bild från kikarsiktet.

Åklagare Ola Lavie yrkar på att jägaren ska dömas för mordförsök eller synnerligen grov misshandel, alternativt vållande till kroppsskada, grovt brott. Den åtalade medger de faktiska omständigheterna, men erkänner inget annat brott än att han vållat kroppsskada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.