Foto: Arkiv

Företaget: ”En tid som idag är historia”

Uppdaterad
Publicerad

Ett av företagen bakom gipsutsläppen i Öresund var Boliden – numera Kemira – i Helsingborg.

– Nu har vi andra tankar om miljö, säger företagets miljöchef Alvin Paul.

På onsdagen berättade vi om de stora gipsutsläppen i Öresund, gips som idag täcker en stor del av havsbottnen söder om Ven. Områdena är i princip helt döda.

Enligt länsstyrelsen låg två företag bakom utsläppen, Supra i Landskrona och Boliden i Helsingborg. Det var tillverkningen av konstgödsel som gav gips som en biprodukt.

Under många år skickades gipset rakt ut i Öresund. Med myndigheternas goda minne – företagen hade tillstånd.

– På den tiden fanns ingen tanke på att göra något åt det. Så såg det ut på den tiden, säger Alvin Paul, miljöchef på Kemira.

Miljöskyddslagen ändrade allt

Kemira köpte företaget av Boliden 1989 och idag tillverkas framför allt vattenreningsprodukter.

I slutet av 1960-talet kom den första miljöskyddslagen. Den satte stopp för utsläppen. Istället deponerade Boliden gipset där Helsingborgs soptipp ligger idag.

– Men gipset som biprodukt försvann helt för omkring 30 år sedan när tillverkningen av konstgödsel upphörde, berättar Alvin Paul.

Hur känner du när du ser arvet från den tiden – gipshögarna i Öresund?

– Jag lägger inga värderingar i det. Det var en tid som idag är historia. Nu har både vi och samhället helt andra tankar när det gäller miljö, säger Alvin Paul.

Supras gamla fabrik i Landskrona togs över av företaget Yara. Vi har inte kunnat nå dem för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.