Jakob Lilja i tingsrätten för två veckor sedan. Foto: TT.

Jakob Lilja överklagar sin dom

Publicerad

Den före detta Röglespelaren Jakob Lilja överklagar domen för misshandel till hovrätten. Han och hans försvarare menar att domen strider mot ishockeyns själva idé.

Det var i en match i hockeyallsvenskan 2015 som Jakob Lilja crosscheckade Malmö Redhawks Jens Olsson. Han tryckte sin klubba rakt över nacken på Olsson och efteråt var det upprörda känslor. Jens Olsson fick föras till sjukhus och SVT:s hockeyexpert Micke Renberg kallade det som hänt för ett överfall och menade att Jakob Lilja borde stängas av i minst tio matcher.

Åklagaren valde att åtala för misshandel och tingsrätten dömde till villkorlig dom och dagsböter.

Nu överklagar alltså Jakob Lilja. Det skriver Sydsvenskan/HD. I sin överklagan skriver försvaret att det är ofrånkomligt med smärta inom hockeyn och att domen striden mot sportens idé. Det som hände skedde på en hockeyrink och inte ute på stan och därför bör det räknas som en del av spelet.

Det är ännu inte känt om även åklagaren tänker överklaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.