Kall vår gav sämre honungsskörd

Publicerad

Det kalla och blåsiga vårvädret har varit tufft för alla honungsbin. Istället för att flyga ut och samla nektar har de mest suttit inne och kurat och honungsskörden efter vårblommorna blev mager för en del biodlare.

– För närvarande ser det riktigt dystert ut säger Ingrid Bondeson från Mörarp som sitter i styrelsen för Skånes biodlardistrikt.

Hon tittar till några av sina bisamhällen som står på Helsingborgs stadsbiblioteks tak, i ett försök med biodling i stan. Bina är slöa och några verkar inte orka flyga in i kupan igen.

– De har flugit ut och blivit för kalla helt enkelt, säger hon.

Sitter inne och kurar

Sitt första bisamhälle fick hon för mer än 30 år sedan i födelsedagspresent. Idag har hon 19, men inte på många år har hon fått så dålig skörd efter vårblomningen .

– De sitter inne och kurar eftersom de inte har något ärende ute när det är så kallt. Blommorna släpper ingen nektar när det är så låga temperaturer och sen när det blåser har de svårt att flyga, berättar hon.

Men än så länge har hon inte gett upp hoppet. Blir det bara varmt så är det flera månaders blomning kvar som väntar henne själv och framförallt bina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer