Rektor Malin Sahlstrand berättar om Bjäre skola som just nu byggs i Västra Karup. Foto: Erik Ragnar Skola

Bjäre skola ska drivas av solceller – ”Det är vår framtid vi bygger för”

Uppdaterad
Publicerad

Tre skolor ska ersättas med en i Västra Karup. Just nu byggs Bjäre skola – med solceller på taket, bergvärme och klimatanpassade materialval.

Att bygga en skola från grunden ger Båstads kommun möjlighet att göra aktiva val som gör skolan mer hållbar och klimatanpassad.

Den kommer exempelvis värmas upp av ett bergvärmesystem som i sin tur drivs av solceller.

– Det är vår framtid vi bygger för. Bland annat tittar vi mycket på vilka material vi väljer. De ska hålla över lång tid och ha så liten miljöpåverkan som möjligt vid tillverkning och vid underhåll och drift. Till exempelvis har vi valt trägolv, träpanel på väggar och tegel som fasadmaterial eftersom det håller över lång tid, säger Sofia Boivie, fastighetsstrateg i Båstads kommun.

I videon hör du om mängden solcellspaneler som krävs för att göra skolan självförsörjande på el.

Längre till skolan

Att slå samman tre skolor till en kan innebära att vissa elever får längre till skolan, men Inga-Britt Hendriksson, skolchef i Båstads kommun, tror att den nya skolan kommer gynna eleverna i det stora hela.

– Vi ser till kvalitén i undervisningen. Och den rätten måste barnen ha, att vi ska kunna tillhandahålla god undervisning, goda undervisningsmiljöer och gott om lärare och pedagoger, säger hon.

Byggnaden ska stå klar höstterminen 2022 och kommer ha plats för både förskola och skolverksamhet från förskoleklass till årskurs 6.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.